Huishoudtips

Last van vliegen? Doe heet water met suiker en azijn (hoeveelheden werden niet genoemd) in een potje. Deksel erop en goed schudden. Prik gaatjes in het deksel en zet het daar neer waar de vliegen je plagen. Schijnt bijzonder goed te helpen.Geel geworden keukenapparatuur, zoals b.v. een koffiezetapparaat, inwrijven met een doorgesneden citroen, uurtje in laten trekken. Nawassen met water waarin een scheutje azijn is gedaan. Apparatuur wordt weer hagelwit.

Nare luchtjes in de koelkast raak je kwijt door ergens in de koelkast een kopje soda te plaatsten. Na een paar maanden de soda vervangen door verse.


Ramen lappen?? Doe er een scheutje glansspoelmiddel voor de afwasmachine bij! Werkt perfekt !


Ook goed tegen oliebesmeurde handen na geknutsel met auto of fiets: handen flink insmeren met margarine of boter en daarna gewoon wassen met water en zeep. Werkt uitstekend, vooral op de lastige plekken zoals onder de nagels. Wel goed inmasseren natuurlijk.
Sommige stoffen zijn zo ook goed te behandelen al is het wat moeilijker om de margarine goed te laten smelten en in te wrijven. Het uitwassen van de "boter-met-olie"-vlek vereist ook wat meer en heftiger zeep. Afwasmiddel werkt dan - als voorbehandeling - nog het beste.


Als men dennenhars op de handen heeft zitten strijk het door je haar en het gaat er vanaf. je haren uitkammen en probleem opgelost. Op de een of andere redene gaat de hars van je handen af en komt in je haar terecht maar het hecht niet meer aan.


Als je muggen, vliegen, spinnen en ander ongedierte met een vliegenmepper naar de andere wereld helpt, zit je vaak te kijken met vieze vlekken op je muren. Daar is iets op gevonden. Van het merk "HG" is sinds kort een electrische vliegenmepper op de markt. Als je met die mepper in de buurt van het ongedierte komt worden de beestjes eenvoudig ge-elektrocuteerd. Geen narigheid meer met vieze vlekken. De mepper ziet er uit als een mini tennisracket en is te koop bij drogisterijen en supermarkten.


T-shirts en ook spijkerbroeken hebben na het wassen vaak harde naden die lelijk kunnen schuren over de huid. Dit is te voorkomen door bij het strijken de naden over te slaan. Deze worden nl. hard als die in aanraking komen met een strijkijzer en blijven dan niet meer plat liggen maar gaan overeind staan waardoor ze tegen de huid aan schuren.


Als je geen wasverzachter wilt gebruiken kun je de was ook verzachten met azijn. De azijn gewoon in het bakje voor de wasverzacher doen. De hoeveelheid weet ik niet, gewoon een flinke scheut.


Een tafelkleed in de zomerwind toch op je tafel houden: Plak met wat houtlijm een paar houten wasknijpers onderaan het blad aan de vier randen van je tafel. Daar kun je dan je tafelkleed tussen klemmen.


Het groen tussen tegels uitpeuteren is een rotwerkje. Meng een liter goedkope azijn met enkele kneepjes afwasmiddel en giet dit tussen de tegels. Spuiten kan natuurlijk ook. Na een dag zie je het mos en onkruid bruin worden en kun je het makkelijk verwijderen. Nog beter voor je rug ook!
Dit mengsel is ook perfect om de groene algenaanslag op uw terras te verwijderen. Even sproeien en de volgende dag is alle groene aanslag verdwenen. Een goedkoop en bijzonder milieuvriendelijk middel.


Hier een tip voor ouders die met kleine kinderen op de camping of het strand verblijven. Vaak gebeurde het me dat als ik de kinderen net gedoucht had, ze vrij snel weer onder het zand zaten. Ik heb gemerkt dat als ik de kinderen na het douchen inwreef met talkpoeder, het zand er daarna heel eenvoudig af te wrijven is. Hoefde ik ze tenminste niet nog eens onder de douche te stoppen voordat we naar het restaurant gingen.


Als ik iets kocht van glas of aardewerk was het een ramp om de restanten van de prijsjes eraf te krijgen. Toen ik weer eens iets van glas kocht zei ik tegen die man: "Waarom plakken jullie er altijd van die ellendige prijsjes op die het artikel direct verpesten?". Hij antwoordde: "Neem lampenolie mevrouw en het vliegt er af". En inderdaad, nooit meer problemen.


Stoffige boeken neem je mee naar buiten, doe ze open en met een klap weer dicht.Gedroogde bloemen die stoffig zijn blaas je weer stofvrij met een haardroger, op de koude stand, voor het open venster.


Als je deur- en raamlijsten geverfd hebt, doe dan een beetje van de verf in een leeg nagellakflesje, gemakkelijk om er een kleine beschadiging mee te herstellen.


Mieren in de tuin of in huis: vul een deksel met stroop of honing waarin je gedroogde gist hebt geroerd. Gegarandeerd ben je van die beestjes af.Als wij in de caravan de kachel aanzetten, gaan de ramen na enige tijd beslaan. Het water druipt er dan af. Ik neem dan altijd een zeem, spuit er afwasmiddel op en ga zo van raam naar raam. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat de ramen niet meer beslaan.


Deze tip kreeg ik van een autorij-examinator en het werkt! Beslaan je autoruiten, smeer er dan met een doekje glansspoelmiddel voor de vaatwasser op en het euvel is verholpen.Bent u aan het schilderen geweest en zitten uw handen vol verf? Gebruik dan beslist geen terpetine, dat is slecht voor de huid. Neem het filterzakje van de koffiepot, schud de koffiedrap op uw handen en wrijf dat een poosje goed in de huid. Daarna lekker wassen met water en zeep en u zult zien hoe mooi schoon uw handen weer zijn.


Pech onderweg, aan de auto gesleuteld en geen kraan bij de hand. Neem dan wat (liefst vochtig) zand en wrijf daar je handen goed mee in. Daarna afvegen aan een oude lap (als je die tenminste bij je hebt) of desnoods aan het gras. Thuisgekomen natuurlijk even goed je handen wassen.Heeft u bij het verven van uw haren ook haarverf op de huid gekregen, meng dan wat sigarettenas met een beetje water en wrijf dat met een watje over de verfvlek. De verf verdwijnt als sneeuw voor de zon.


Witte vitrages worden weer echt hagelwit als u aan het wasmiddel een dopje zilvershampoo toevoegt.


Granol en tegelvoegen krijgt u weer mooi schoon als u deze afspuit met een oplossing van 5 steradenttabletten (de allergoedkoopste die u vinden kunt) op een liter heet water.


Opfrissen van onbewerkt hout (onze tafel b.v. is van antiek notenhout en dus niet gelakt!): Het hout eerst afnemen met een doekje met groene zeep en dan goed inwrijven met een mengsel van gelijke delen citroensap en olijfolie.Mottengaatjes in kleding, we hebben er allemaal wel eens last van gehad. De motten zijn echter niet de boosdoeners, maar hun larven! Die larven geven de voorkeur aan vuile kleding, vlekken en vette kragen. In de lente en de herfst zijn de larven het meest actief. Ontdekt u de sporen van motten, maak de kast of lade dan leeg en reinig deze grondig. De kleren krachtig schudden zodat de larven en de eitjes eruit vallen. Kleding die men wast of naar de stomerij brengt wordt daardoor motvrij (d.w.z. dat de larven en eitjes daardoor dood gaan). Ook wordt kleding motvrij door deze in een plasticzak te verpakken en enkele dagen in de diepvries te leggen.
Cederhout bevat een kamferachtige etherische olie, die door de mens als aangenaam geurend wordt ervaren. Motten hebben er echter een bloedhekel aan. Er zijn cederhouten blokjes te koop die kunnen worden gebruikt als preventief middel tegen motten. Bovendien zijn er cederhouten blokjes die extra zijn geïmpregneerd en effectief zijn als de motten al zijn gesignaleerd.


Om roestvrij staal (met name van RVS-keukens) schoon te houden en te beschermen, is parafine-olie het ideale spul.Wilt u met een spuitbusje verf een voorwerpje een ander kleurtje geven, doe dat dan niet op een krant op het terras. U zult nl. tot de onaangename ontdekking komen dat de krant toch weer niet groot genoeg was en uw terras zal versierd zijn met een paar kleurige strepen die moeilijk te verwijderen zijn.


Kalkaanslag aan de kraan? Bind er een watje omheen dat doordrenkt is met azijn en laat dat een poosje zitten. Daarna vliegt de kalkaanslag eraf.
Met een mengseltje van een beetje azijn en wat krijt krijg je de toetsen van een piano weer vlekkeloos wit.
Met dit mengseltje kun je ook verkleurde tinnen borden weer in hun originele staat terugbrengen.
Niet zo smakelijk, maar wel effectief. Moet u braaksel opruimen, strooi er een beetje zand over, het is daarna heel gemakkelijk op te vegen.
Op vloerbedekking is dit echter niet aan te raden want dan krijg je aarde-plekken.


Groene bananen, leg er een paar kiwi's bij en ze worden sneller rijp.


Gebruik bij het ramen wassen in plaats van een gewone spons een douche-spons die aan een kant wat ruw is. Met deze ruwe kant haal je heel gemakkelijk vliegenvuil en andere ongerechtigheden van de ramen.


In de zomer een lekker koel lunchpakket mee naar het werk. Koop in de supermarkt een diepvries koeltas. Stop daar het lunchpakket in, samen met een paar (bevroren) koelelementen, b.v. van een wijnkoeler of een koelbox.


Het ontgeuren van de magnetron doe je als volgt. Zet er 1 glas water in met het sap van 1 citroen, 3 kruidnagels, en dan vijf minuten op volle kracht. Weg luchtjes.


Stinkende wasmachine. Daarop kwamen een aantal bruikbare tips binnen. Hier zijn ze:
Ik heb dat ook wel eens gehad en heb toen met een lege machine een chloorwasje gedraaid en toen was het over. Maar laatst was er een monteur bij ons en die zei dat er altijd wat restwater in het systeem blijft tijdens het spoelen, waardoor er een aanslag ontstaat en dat gaat stinken. Je moet regelmatig een "hete was" (60ºC of meer) draaien, zodat het beter doorspoelt en ook niet teveel wasmiddel gebruiken.
Ik heb het ook wel eens gehad dat het muf rook. Toen bleken er erg veel zeepresten in het wasmiddelenbakje te zitten. Nadat ik het zeepbakje had schoongemaakt was de muffe lucht verdwenen.
Volgens mij helpt het om na het wassen de machine helemaal leeg te pompen. Verder heb ik ooit allemaal vlekken gekregen op mijn wasgoed. Het blijkt dat je regelmatig op 60ºC moet wassen anders krijg je dit soort dingen.


U krijgt de aangekoekte kaas uit het tosti-apparaat door tijdens het afkoelen een paar natte keukenpapiertjes tussen het apparaat te doen.
Vette restjes in de oven verwijdert u het beste met een beetje ammoniak. Zet een kommetje gevuld met ammoniak in de oven. Laat dit een paar uur of liever nog een hele nacht staan. Alle vetaanslag en korstjes worden zacht en kunt u met een doek nu makkelijk verwijderen. Zorg er wel voor dat u uw keuken goed ventileert!


Thee- en wijnglazen krijgen in de vaatwasser vaak een doffe aanslag, die niet meer te verwijderen is. De boosdoener is het onthardingszout. Gebruik daarom GEEN onthardingszout in uw vaatwasser en koop ook geen vaatwastabletten waaraan het zout al is toegevoegd, maar plaats een kalkmagneet op de waterleiding. En dat is geen onzin want door de magneet wordt het water actief gemaakt en kan de kalk niet neerslaan.
Er zijn verschillenden soorten magneten op de markt, wel of niet electrisch. De werking verschilt echter niet veel van elkaar. Het water stroomt langs deze magneten en daardoor krijgen de kalkdeeltjes een positieve lading mee. Dit proces duurt 70 uur dus ruim de tijd voor de kalkdeeltjes om het pand weer te verlaten. Op de lange duur wordt bestaande kalk zelfs weer verwijderd. Door de lading kunnen de kalkdeeltjes zich niet afzetten op de leidingen. De meningen lopen nog uiteen, maar in de praktijk blijkt het wel degelijk te werken. Laat u niet verleiden tot het kopen van veel te dure magneten, koop anders een paar van die aquariummagneten bij de dierenspeciaalzaak. Een stukje tape en klaar is Kees.Vleespennen samen op een kurk steken voor je ze in de lade legt, dan zijn ze niet gevaarlijk als je in de lade grabbelt.


Een wasknijper is een prima hulp om aangebroken zakjes chips of koekjes dicht te doen.Krijg je het vet moeilijk van de pitten en roosters van het gasfornuis? Neem een grote vuilniszak en doe hier de roosters en de pitten in. Onder in de zak een bak met pure amoniak. Knoop de zak goed dicht en laat hem 24 uur buiten staan. Het vet is dan veel gemakkelijker te verwijderen.


Thermoskannen kunnen gaan ruiken als ze poosje niet gebruikt zijn. Spuit er tandpasta in en vul de kan met water. Na een paar uurtjes weken zal de nare geur verdwenen zijn.


Heeft u er ooit over nagedacht wat voor een smerig onhygiënisch ding een vliegenmepper eigenlijk is? Ik besefte dat plotseling toen ik zag hoe een vriendin ermee zat te spelen en er o.a. mee tegen haar wang zat te tikken. Even later pakte ze haar baby op om die eens lekker te knuffelen. Sindsdien gaat bij mij de vliegenmepper regelmatig mee de vaatwasser in.
Is mijn afwasborsteltje rood geworden omdat ik tussendoor even een pan uitgedaan heb waarin tomatensaus is gemaakt. Het borsteltje is weer als nieuw als het uit de vaatwasser komt.
Ook het uitwasbare filter van de afzuigkap wordt weer heel mooi schoon in de vaatwasser. Leg het gewoon op de kopjes in het bovenste rek.


Een aangebrande pan:
Doe er een handje soda en een halve liter kokend water in en even flink doorkoken. Dan, net als bouillon, een uurtje laten trekken. De pan laat zich daarna moeiteloos schoonmaken.
Opmerking van Frederike: Deze truc niet toepassen bij aluminium pannen, want dan krijg je putjes in de bodem van je pan.
Als een pan is aangebrand doe ik, nog voor we aan tafel gaan om te eten, een beetje afwasmachine-zeeppoeder in de pan (ik weet niet wat een tablet doet, maar mij lijkt de hoeveel zeep wel wat veel voor dit doel). Een bodem water erbij en op een nog warme pit (bij elektrisch) even op laten koken. Pit uit en de pan zo laten staan. Wanneer je na het eten de afwas gaat doen, kun je de drab er met een (pannenkoek)spatel o.i.d. uitscheppen en de pan in de afwasmachine zetten of met de hand afwassen. Ik weet echter niet wat dit toch wel agressieve zeeppoeder bij aluminium pannen doet.
Biotex een nachtje laten weken in een aangebrande pan. Moeiteloos is de pan daarna schoon te maken.


Heeft u ook een electrisch mes dat ongebruikt in de kast ligt, omdat het teveel moeite is om het voor dat beetje snijden te pakken? Ik haalde onlangs dat mes tevoorschijn en nu ligt het gebruiksklaar en onder handbereik op het aanrecht, met de stekker in het stopcontact en de messen in het handvat. Ik snij er letterlijk alles mee. Even wennen, maar je wordt er steeds handiger mee en na een week wil je geen ander mes meer in handen hebben. Na gebruik de messen eruit, onder de hete kraan schoonmaken en weer terug in het handvat. Mijn eigen reactie was: "Had ik dat maar eerder gedaan"


Staat u soms ook zo te worstelen om het deksel van een glazen pot met groenten af te krijgen? Prik met een aardappelschilmesje twee gaatjes in het deksel en probleemloos draait u de pot open. Dit moet u natuurlijk niet doen bij iets dat weer afgesloten moet worden, zoals een potje jam of een pot augurken. Wat dan wel eens wil helpen is om met een vlakke hand een paar keer hard op de bodem van de pot te slaan of het deksel onder de hete kraan te houden of wat ik dan doe, ik stop Pim (mijn man) het potje in handen. Er zijn ook tangetjes voor in de handel, maar om met de ene hand de pot stevig vast te houden en met de andere hand kracht te zetten om met die tang het deksel los te draaien, ik krijg het niet gedaan en de tang blijft onaangeroerd in de keukenla liggen.


Ook zo'n hekel aan het schoonmaken van een vette bakplaat als u kippeboutjes in de oven hebt gebakken. Wat ik ook bak, ik leg eerst een stuk bakpapier op de bakplaat. In de eerste plaats is de bakplaat dan veel sneller schoon en het tweede voordeel is dat je het bakpapier bij de 4 punten vast kunt pakken en zo als het ware een "mandje" vormt waarmee je alles in een keer van het bakblik tilt.


Omdat koken voor mij een hobby is, nodig ik met de regelmaat van de klok gasten uit voor een gezellig dineetje. Om te voorkomen dat mijn gasten tweemaal hetzelfde krijgen voorgeschoteld, ben ik een "keukendagboek" begonnen. Hierin noteer ik de datum, wie er geweest zijn en wat we gegeten hebben.
Dit dagboek heeft me ooit voor een enorme flater behoed, toen ik voor een paar vrienden tweemaal achter elkaar exact hetzelfde menu had bedacht.


Korrels rijst in het zoutvaatje voorkomen dat het zout vochtig wordt en gaat klonteren.