Keukentips

***

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

A


Aardappelen
Voeg aan het kookwater van de aardappelen een klontje margarine toe, dan zijn ze eerder gaar. Doe het zout er dan pas op het laatst bij. Om de smaak van oude aardappelen te verbeteren wordt wel eens een klein schepje suiker bij het kookwater toegevoegd. Kookt u de aardappelen in de schil, laat ze dan even "schrikken" in koud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker van af. Het schillen van rimpelige aardappelen gaat een stuk beter als u ze van te voren even in koud water laat staan. Maakt u een aardappelsalade, zet dan de aardappelen op met kokend water en laat ze niet helemaal gaar worden. Voeg de dressing voor de salade toe als de aardappelen nog niet helemaal afgekoeld zijn, om de smaak van de dressing er beter in te laten trekken. Wilt u krokant gebakken aardappelen hebben, bestrooi ze dan halverwege het bakken met een beetje bloem.

Andijvie
Is de andijvie wat slap geworden, snijd dan een stuk van de steel af en leg de kroppen enige tijd (niet onder) water. De groente wordt dan weer fris. Ook bij sla is dit een goede methode. Als u van te voren de andijvie heeft gesneden en u wilt niet dat deze gaat verkleuren, sprenkel dan wat azijn of citroensap over de groente.

Appelen
Leg oude gerimpelde appelen even in kokend water, dan zijn ze beter te schillen.

B

Bakvet
Bakvet kan verschillende keren gebruikt worden, mits het niet verbrand is. Verwijder de bakresten door het nog warme vet in een even met koud water omgespoelde schaal te gieten. De restjes blijven dan op de bodem liggen. Giet het afgekoelde vet voorzichtig af.

Bananen
Gebruik voor het bakken van bananen liefst echte bakbananen. Zijn die niet te krijgen, neem dan gewoon onrijpe bananen. Wilt u bananen in een bowl of vruchtensalade verwerken, leg de gesneden plakjes dan even in citroen of sinaasappelsap. Ze behouden dan hun gele kleur.

Beignets
Doe bij het bakken van beignets enkele droge groene erwten in de pan. Dit voorkomt dat het vet te donker wordt. Neem wel geregeld nieuwe erwten.

Bloemkool
Giet bij het koken van bloemkool een scheutje azijn in het water, de bloemkool blijft dan mooi wit. Een schepje suiker heeft hetzelfde resultaat. Is de bloemkool door het bewaren geel geworden, giet dan een flinke scheut melk bij het kookwater, de bloemkool wordt dan weer mooi wit. Wilt u de nare lucht voorkomen bij het voorkomen bij het koken van bloemkool, leg dan een sneetje brood op de kool.

Bouillonblokjes
Voeg bouillonblokjes pas op het laatst aan uw soep of saus toe. Als ze meekoken verliezen ze hun aroma.

Bowl
Voeg om de vruchten hun frisse kleur te laten behouden een paar druppels citroensap toe, dit geeft ook een frisse smaak. Als u aardbeien toe wilt voegen aan de bowl, doe dit dan vlak voor het serveren anders gaat alles verkleuren.

Broccoli
Snijd de stelen wan de broccoli kruisgewijs in tot boven aan toe, de steel is dan net zo gaat als de bloemen.

Brood
Besprenkel oud brood met wat water en leg het een minuut of vijf in de oven.

C

Cake
Bestrijk de cake, voor dat deze de oven ingaat, met een beetje melk. De cake krijgt dan een mooi korstje. Zet onder de bakplaat in de oven een bakje water om aanbranden van de cake te voorkomen. Snijd verse cake en ook ander gebak met een warm mes. Leg bij het bakken van cake een met vet bestreken stuk vetvrij papier op de bodem va de vorm, de cake laat dan gemakkelijker los. Zit de cake nog vast, zet dan de vorm even op een natte doek. Haal de krenten en rozijnen die u aan de cake wilt toevoegen even door de bloem, dit voorkomt dat ze naar de bodem zakken.

Champignons
Maak champignons het liefst schoon met een kwastje. Bedruppel de champignons voor het bakken met een beetje citroensap om verschrompelen te voorkomen. Wilt u dat de champignons niet slinken bij het bakken, leg ze dan van te voren in een schaaltje met kokend water en droog ze af met keukenpapier.

Citroenen
Citroenen geven meer sap als u ze van te voren even op de verwarming of in de oven legt (niet te warm natuurlijk). Heeft u een paar druppeltjes nodig, prik dan met een cocktailprikker een gaatje in de citroen en u kunt het nodig sap er uit persen, zonder de citroen open te snijden. Leg uitgedroogde citroenen een tijdje in lauw water om ze weer wat sappiger te krijgen.

D

Helaas, er zijn nog geen keukentips van deze letter

E

Eieren
Wilt u koude gekookte eieren warm eten? Leg ze dan even in kokend water, ze worden niet harder. Kook eieren uit de koelkast 1 tot 2 minuten langer dan de eieren uit de provisiekast. Voeg bij het koken van gekneusde eieren een scheut azijn aan het water toe, meestal blijven ze dan heel. Een ei loopt tijdens het koken niet uit als u in de bolle kant van de schaal een gaatje prikt met een naald. Heeft u een ei met een barst erin smeer deze dab met een beetje boter in om uitkoken te voorkomen. Houd een warm pas gekookt ei even onder koud water, dan is het ei makkelijker te pellen. Dit voorkomt ook dat het eigeel groen wordt. wilt u weten of een ei vers is, leg het dan in een bakje koud water. Een vers ei blijft op de bodem liggen en een ouder ei gaat "zweven". Eiwit tot schuim opkloppen gaat gemakkelijker als u er een mespunt zout en een paar druppels citroensap aan toevoegt. Stijf geslagen eiwit blijft langer stijf als u tijdens het kloppen een mespuntje bakpoeder toevoegt. Weet u niet of een ei gekookt of rauw is, draai het dan rond op de tafel of aanrecht. Een rauw ei draait veel makkelijker dan een gekookt ei. Ongewassen eieren blijven veel langer goed dan gewassen. Bereid roereieren met gecondenseerde melk. Ze worden dan veel luchtiger. Gepocheerde eieren kunnen goed bewaard worden in koud water. Verwarm ze dan voor het opdienen ongeveer 1 minuut in heet water. Gepocheerde eieren behouden hun vorm door een scheutje azijn in het kookwater te doen. Een scheutje mineraalwater door een roerei of een omelet maakt ze lichter en luchtiger.

F

Helaas, er zijn nog geen keukentips van deze letter

G 

Gevogelte
Trekt u bouillon van kip of gevogelte, zet dan alles met koud water op. De bouillon wordt dan smakelijker. Wilt u het vlees sappig en eetbaar houden, zet dan met kokend water op. De poriën gaan dan snel dicht en het sap blijft in het vlees. Wilt u een bruin korstje op uw kip of gevogelte, giet er dan vlak voor het opdienen wat bier over en zet het gerecht nog even in de hete oven. Taai gevogelte wordt sneller gaar als u het voor het stoven, of braden stevig met suiker inwrijft. Bij het braden wordt gevogelte bijzonder sappig als u het, voor u het in de oven zet, met citroensap inwrijft.

Groenten
Groenten mogen nooit lang in het water staan, dan gaan de kracht en de vitaminen verloren. Zout water is het beste om groenten van ongedierte te ontdoen. Het ongedierte zakt naar de bodem. De groenten daarna nog wel een paar keer goed omspoelen met koud water. Was zuurkool nooit, dan gaat de smaak verloren. Groente houdt haar groene kleur wanneer u bij het koken de pan niet afdekt. Voeg pas na het smoren of koken van groenten zout toe, de smaak van de groenten blijft dan beter bewaard en u heeft ook veel minder zout nodig om de groenten op smaak te brengen.

H  

Honing
Zet een pot gekristalliseerde honing enige tijd in heet water, de honing wordt dan weer vloeibaar.

I  

IJsblokjes
Leg een vrucht in de bakjes van uw ijsbakje wanneer u ijsblokjes maakt, dat is een feestelijk gezicht. U kunt ook citroensap invriezen, ideaal voor de tonic. Ook sappen die overblijven lenen zich zo nog goed voor een cocktail.

J  

Jam

Maakt u zelf jam? Hier volgen enkele tips. Door een klontje boter toe te voegen aan de kokende jam voorkomt u een schuimlaag. Wilt u de jam niet te dik laten worden, laat haar dan aan de kook komen en voeg ongeveer 1 eetlepel citroensap per kilogram vruchten toe. Vervang de voorgeschreven hoeveelheid water voor een deel door vruchtensap en uw jam of marmelade krijgt een extra fruitige smaak, Wilt u mooie donkere jam hebben, verwerk er dan bruine inplaats van witte suiker in.

Jus
Jus word bruiner als u er tijdens het braden een klein scheutje melk aan toevoegt, ook een theelepeltje suiker heeft hetzelfde effect. Is de jus te vet? Doe er dan geen water bij, maar haal de bovenste laag (vet) er voorzichtig met een lepel af.

K  

Knäckebröd
Is uw knäckebröd taai geworden? In de broodrooster wordt het weer heerlijk knapperig.

Knoflook
Knoflook is lekker en gezond, alleen de lucht na het eten is minder prettig voor sommige mensen. Dit is enigszins te voorkomen door de groene kern van de knoflook niet te gebruiken. Heeft u te veel knoflook in een gerecht verwerkt en overheerst de smaak daardoor, voeg dan wat peterselie toe aan het gerecht. De peterselie mag niet meekoken. Rijg teentjes knoflook aan een draadje en hang dit in sauzen of stoofgerechten, de smaak wordt dan minder sterk en de knoflook is er gemakkelijk uit te halen. Knoflookzout maakt u door een teen fijn te stampen op een plank of in een vijzel met een laagje zout en dan weer op te laten drogen. Bewaren in een luchtdicht potje.

Koffie
Doe een snufje zout bij de gemalen koffie, voordat er water op gegoten wordt. Dit versterkt het aroma. Mocht de koffie gekookt hebben, verbeter de smaak door dan er een scheut koud water bij te gieten. Vries een hoeveelheid koffie in blokjes. Op deze manier hebt u een basis voor een snelle ijskoffie.

Komkommer
Schil een komkommer altijd van de kop naar de steel toe. Aan het eind van de steel zit een bitter sap. Schilt u de komkommer andersom dan verspreidt u dit bitter sap over de hele vrucht.

Kool
Koolsoorten, behalve zuurkool en Chinese kool, zijn moeilijk verteerbaar. Strooi een beetje kummel in het kookwater, dan wordt de groente lichter verteerbaar en het komt de smaak ook ten goede. Kook een handje rijst mee met de rodekool. Deze wordt dan lekker smeuïg. Rodekool wordt sneller gaar wanneer u de azijn of het citroensap op het laatst toevoegt. Eerst de vorst erover! Dat geldt voor boerenkool, savooikool en groene kool. De smaak is beter, de kool wordt zachter en beter verteerbaar

Kruidenei
Gebruik een thee-ei om in de soep te hangen. U vult het bijvoorbeeld met peperkorrels, laurier, foelie en andere kruiden of specerijen, ze verspreiden zich dan niet door de soep en u hoeft niet te vissen om er de kruiden weer uit te krijgen.

Kwark
Doe een scheut karnemelk of yoghurt door de kwark om deze smeuïger te maken. Dit helpt ook wanneer de kwark wat korrelig is.

L  

Laderen
Leg de repen spek voor het laderen van vlees en wild eerst even in het vriesvak van de koelkast, dat werkt een stuk gemakkelijker. Maak tijdens het laderen uw handen stroef met wat zout.

M  

Margarine
Voeg tijdens het smelten van de margarine een stukje roomboter toe, dan wordt alles mooi bruin.

Mayonaise
Zelfgemaakte mayonaise schift vrij gauw. Roer er een eetlepel heet water door, dan heeft u minder last van het schiften van de mayonaise. Wilt u extra luchtige mayonaise, klop er dan vlak voor het opdienen een eiwit door.

Meel
Voorkom klonteren van meel door het door een trechter bij het beslag te gieten tijdens het roeren of mixen. Ook een beetje zout door het meel mengen, helpt tegen klonteren.

Melk
Spoel de pan waarin u melk wilt koken, eerst met koud water om. U voorkomt dan aanbranden van de melk. Overkoken van de melk voorkomt u door de rand van de pan in te smeren met wat boter. Breng de melk al roerend aan de kook en blijf bij het afkoelen ook roeren. De kooksmaak wordt dan voorkomen en u krijgt geen vel op de melk. Is de melk aangebrand en u hebt een dikke laag onderin de pan, kook er dan een ui in, dan laat de laag vanzelf los. Ook koken met wat zout wil wel helpen. Zout helpt ook om de aangebrande smaak iets te verzachten. Ansjovis en zoute haring worden minder zout door ze in de melk te leggen.

Meloen
Om de smaak van meloen beter te laten uitkomen, kunt u het vruchtvlees met een klein beetje zout bestrooien.

Mosterd
Roer wat melk en zout door de mosterd. Dit helpt tegen het uitdrogen van de mosterd.

N  

Noten
Leg verschrompelde noten even in heet zout water. De schil wordt dan weer glad en u kunt deze er, als het water is afgekoeld , beter afhalen. Leg noten voor dat u ze kraakt eerst een dagje in de diepvries. Ze komen dan beter in hun geheel los uit de dop. Leg hazelnoten en amandelen even onder de grill om ze gemakkelijker van hun bruine velletje te ontdoen. Noten zijn gemakkelijk fijn te krijgen door ze in een stevige plastic zak te bewerken met de deegrol.

O  

Oliebollenlucht
Laat een kopje azijn in een pannetje water stomen, dan trekt de vette lucht niet door heel het huis.

Overkoken
Een klontje boter of een scheutje olie in het kookwater voorkomt het overkoken van aardappelen, macaroni en spaghetti.

P  

Paddestoelen
Gooi paddestoelen nooit in het water om ze schoon te maken. Borstel ze af met een zachte borstel, of wrijf ze schoon met een zacht doekje of keukenpapier. Zijn ze toch gewassen, laat ze dan eerst uitlekken in een vergiet, dep ze daarna droog met keukenpapier. Maak van gedroogde paddestoelen een kruiderij voor soep of saus. Snijd de paddestoelen in ringen of schijfjes en rijg deze aan een draad om te drogen. Draai de gedroogde stukjes door een pepermolen en bewaar de korrels in een goed gesloten potje.

Paneermeel
Gerechten die gegratineerd moeten worden, krijgen een prachtig korstje wanneer u wat geraspte kaas door het paneermeel mengt.

Pannenkoeken
Het bakken van pannenkoeken gaat vlugger als u gesmolten boter of een scheutje olie door het beslag mengt. U heeft dan ook minder boter of olie nodig om de pannenkoek te bakken. Voorkom klonteren van het beslag door gelijke hoeveelheden bloem en vocht te nemen. Doe alles in één keer bij elkaar en roer goed door. Als het beslag helemaal glad is, kunt u er eventueel nog vocht aan toevoegen. Om pannenkoeken nog luchtiger te maken kunt u een beetje bier door het beslag mengen.

Peulvruchten
Erwten worden eerder gaar als u het zout pas na het koken toevoegt. Groene erwten blijven mooi van kleur als u tijdens het koken een klein schepje suiker toevoegt. Hebt u geen tijd om peulvruchten te weken, breng dan erwten aan de kook in ruim water, laat ze even koken en laat ze dan een uur in het kookvocht staan. Daarna kunt u ze verder bereiden alsof ze wel geweekt waren. U kunt ook wat zuiveringszout aan het kookwater toevoegen, dan is weken ook niet nodig.

Pudding
Als u op de nog warme pudding een laagje suiker strooit, komt er geen vel op. Gebruik ijsklontjes om gelatinepudding snel stijf te krijgen. Neem dan de helft van de voorgeschreven hoeveelheid water om de gelatine in te laten oplossen en vul aan tot de juiste hoeveelheid met ijsblokjes.

Q

Helaas, er zijn nog geen keukentips van deze letter

R  

Rabarber
Doe tijdens het koken een mespunt krijt bij de rabarber. Hij wordt dan minder zuur.

Rijst
Gekookte rijst kleeft niet aan de pan als u deze na het koken in koud water zet. Doe een paar druppels citroensap in het kookwater van rijst, deze wordt dan prettig wit. Is uw rijst aangebrand, schep deze dan in een schone pan, leg er een korst vers brood op en leg de deksel erop. De nare smaak trekt dan in het brood. Is de rijst aangebrand voordat hij gaar is, doe hem dan in een schone pan, giet er water bij en leg er vervolgens een snee brood bovenop.

S  

Selderijknol
Leg de schijven selderijknol voor het koken een uurtje in water met azijn, ze blijven dan prachtig wit tijdens het koken.

Slagroom
Voeg een druppel citroensap toe aan de room, hij wordt dan sneller stijf. Slagroom wordt alleen goed stijf als het niet te warm is. Suiker pas toevoegen als de slagroom bijna stijf is. Voegt u een mespuntje bakpoeder toe, dan blijft de slagroom langer stijf. Slagroom wordt luchtiger als u er per halve liter een eiwit meeklopt.

Soep
Wilt u vetloze bouillon, dan moet u deze helemaal laten afkoelen. U kunt het vet er dan makkelijk met een schuimspaan afscheppen. Laat de soep zo snel mogelijk afkoelen, dit voorkomt dat de soep zuur wordt. Soep krijgt geen vel als u er een stukje boter op legt.

Soufflé
U heeft voor het maken van een soufflé altijd een hoge ovenschotel nodig. Heeft u die niet, dan kunt u een lage schotel verhogen door er een beboterd vel aluminiumfolie omheen te binden.

Sperziebonen
Het afhalen van bonen gaat gemakkelijker als ze eerst in kokend water zijn gedompeld

Stamppot
Een stamppot die te dun is kunt u dikker maken door er wat aardappelpureepoeder aan toe te voegen.

Sukade
Sukade, oranjesnippers en Franse vruchtjes worden hard als ze lang worden bewaard. Leg ze voor gebruik een paar minuten in heet water en ze worden weer heerlijk zacht.

T  

Tomaten
Wilt u tomaten ontvellen, kruis ze dan van boven en van onderen even in, dompel ze vervolgens in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan. Leg tomaten die zacht zijn geworden een tijdje in koud water en ze worden weer stevig.

U  

Uien
Schil uien onder koud water, uw ogen tranen dan minder. Wilt u de uien droog houden, zet dan kraan open terwijl u de uien schilt. Leg de uien een tijdje in de koelkast en uw ogen blijven droog. Hele uitjes of sjalotjes voor de inmaak moet u eerst even in kokend water dompelen, daarna in koud water. De schilletjes laten dan makkelijk los. Beginnen de uien uit te lopen, houd dan even de uiteinden in een vlammetje, ze lopen dan niet verder uit. Fijngehakte uien moeten zeer snel worden verwerkt, omdat ze anders een bittere smaak krijgen. Wilt u de geur van uien verwijderen uit porselein, wrijf dit dan in met zout. Uit de koekenpan verdwijnt de uiengeur door er wat azijn in te gieten. Denkt u dat iedereen kan ruiken dat u uien hebt gegeten, drink dan een glas melk en uw toehoorder ruikt niets.

V

Helaas, er zijn nog geen keukentips van deze letter

W

Helaas, er zijn nog geen keukentips van deze letter

X

Helaas, er zijn nog geen keukentips van deze letter

Y

Helaas, er zijn nog geen keukentips van deze letter

Z

Helaas, er zijn nog geen keukentips van deze letter