Gepofte aardappel met diverse sausen

Voor de variatie


Ingrediënten:
4 vrij vastkokende of licht kruimige aardappelen

Kruidenroom:
125 ml zure room - 1/2 theel. mosterd - 1 eetl. gehakte bieslook (vers of diepvries) - 1 eetl. gehakte peterselie (vers of diepvries) - peper en zout - 1 teentje geperste knoflook

Pikante tomatensaus:
6 eetl. tomatenketchup - 1 gesnipperde ui - 1 teentje geperste knoflook - 1 theel. sambal oelek - 100 g gehakte salami of chorizo

Tonijnmayonaise:
klein blikje tonijn - 2 gehakte lente-/bosuitjes - 6 eetl. mayonaise - peper en zout - 2 eetl. citroensap


Voorbereiding:
Borstel de aardappelen schoon en prik de schil op verschillende plaatsen in met een vork of satéprikker. Leg de aardappelen in een cirkel op keukenpapier of in een platte magnetronschaal. Gaar ze op 800 Watt, onafgedekt voor twee aardappels 6-8 minuten en voor 4 aardappels 10-12 minuten. Keer ze halverwege en laat ze 3 minuten nagaren. Meng de ingrediënten voor de verschillende vullingen.

Bereiding:
Snijd de aardappelen aan de bovenzijde open. Druk de aardappelen iets verder open en verdeel de vullingen erover.

Suggestie:
• Aardappels poffen in de oven: bestrijk de ingeprikte aardappels met gesmolten boter of olie, leg ze in een oven van 200şC op de bakplaat en laat ze in 50 - 60 minuten garen.
• Aardappels poffen op de barbecue: verpak de aardappels afzonderlijk in aluminiumfolie. Leg ze op het rooster of in de as van de barbecue en gaar ze in 30 minuten.