Seroendeng
Lekker bij de oosterse maaltijd
Ingrediënten:
250 gram gemalen kokos
- 6 eetlepels gesnipperde ui
- 2 tenen knoflook
- 4 theelepels djinten
- 2 theelepels ketoembar
- 2 theelepels laos
- 2 theelepels gemalen sereh
- 1/2 theelepel kentjoer
- 1 theelepel zout
- 6 theelepels suiker
- een scheut olie
- een handje pinda's
Bereiding:
Een grote teflon-pan is hiervoor bijna onontbeerlijk. (Een goede afzuigkap
eigenlijk ook.
Fruit ui en kleingesneden knoflook in de olie. Voeg dan kruiden, zout en
suiker toe en laat het hele mengsel even bakken. Doe dan de kokos erbij en
meng alles goed door elkaar. Nu moet de kokos (op laag vuur, evt. met
sudderplaat) langzaam bruin worden, onder voortdurend omscheppen (!). Als
je vindt dat de boel een goede kleur heeft, kan de pan van het vuur genomen
worden. De seroendeng in een met keukenpapier beklede schaal doen en laten
afkoelen. Tenslotte vermengen met de pinda's. Lang houdbaar in een goed
afgesloten pot.
N.B.: Dit is een vereenvoudigd recept. Officieel hoort er asemwater bij in
en salamblaadjes, moet de suiker Gula Jawa zijn en de sereh vers zijn. En
eigenlijk moet je het kruidenmengsel samen met ui en knoflook eerst
fijnwrijven in de vijzel.