Seroendeng

Lekker bij de oosterse maaltijd


IngrediŽnten:
250 gram gemalen kokos - 6 eetlepels gesnipperde ui - 2 tenen knoflook - 4 theelepels djinten - 2 theelepels ketoembar - 2 theelepels laos - 2 theelepels gemalen sereh - 1/2 theelepel kentjoer - 1 theelepel zout - 6 theelepels suiker - een scheut olie - een handje pinda's


Bereiding:
Een grote teflon-pan is hiervoor bijna onontbeerlijk. (Een goede afzuigkap eigenlijk ook. Fruit ui en kleingesneden knoflook in de olie. Voeg dan kruiden, zout en suiker toe en laat het hele mengsel even bakken. Doe dan de kokos erbij en meng alles goed door elkaar. Nu moet de kokos (op laag vuur, evt. met sudderplaat) langzaam bruin worden, onder voortdurend omscheppen (!). Als je vindt dat de boel een goede kleur heeft, kan de pan van het vuur genomen worden. De seroendeng in een met keukenpapier beklede schaal doen en laten afkoelen. Tenslotte vermengen met de pinda's. Lang houdbaar in een goed afgesloten pot.

N.B.: Dit is een vereenvoudigd recept. Officieel hoort er asemwater bij in en salamblaadjes, moet de suiker Gula Jawa zijn en de sereh vers zijn. En eigenlijk moet je het kruidenmengsel samen met ui en knoflook eerst fijnwrijven in de vijzel.