Sjalottentaart

Bij- of lunchgerecht: 2 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten (+ 15 minuten oventijd)


IngrediŽnten:
300 gram sjalotten - 40 gram boter of margarine - 3 eetlepels poedersuiker - 3 eetlepels rode port - 1 pijpje kaneel - 2 takjes rozemarijn - zout, peper - 2/3 blikje croissantdeeg (ŗ 240 gram) - extra nodig: kleine lage taartvorm ō ca. 18 cm.


Bereiding:
Warm de oven voor op 180įC. Pel de sjalotten, maar laat de wortelbasis in tact. Halveer eventueel grote sjalotten. Smelt de boter of margarine in een hapjespan. Stoof hierin de sjalotjes afgedekt zachtjes 5 minuten. Voeg poedersuiker toe en bak op een wat hoger vuur onafgedekt tot de suiker met de boter of margarine begint te verkleuren. Schep om en voeg rode port, kaneel, takjes rozemarijn en zout en peper naar smaak toe. Doe alles over in de taartvorm. Rol het deeg uit over de sjalotten in de vorm. Druk het deeg tussen de rand van de vorm en de sjalotten. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de taart in ca. 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat de taart ca. 5 minuten afkoelen en keer hem om op een bord of schaal. Verwijder de takjes rozemarijn en het pijpje kaneel en serveer hem warm.
Tip: Met kleine ovenvaste koekenpan kun je de taart in de pan maken en dit in zín geheel in de oven zetten. Lekker als lunch met zachte geitenkaas. Ook heerlijk bij vlees.