Bladerdeeg

Orgineel om zelf te maken, maar vrij veel werk


250 gram bloem - 200 gram boter - 1 mespunt zout - 2 eetlepels water


Zeef de bloem en leg ze in een bergje op de werkbank. Maak er een kuiltje in. Geef er dan 100 gram zachte boter bij, het water en wat zout. Meng alsof U een briseerdeeg maakt. Laat het deeg een uur in de koelkast rusten. Rol het deeg dan uit in een rechthoek. Leg er de rest van de boter op en laat aan de rand twee cm vrij. Vouw het deeg dan in drieŽn en rol het plat. Draai het een kwartslag. Rol het nu weer uit in een lange rechthoek. Als het nodig is, bestrooi dan plank en deegroller opnieuw met bloem. Vouw de beide uiteinde van de rechthoek naar het midden en vouw het geheel nog eens, zodat het deeg in vier lagen gevouwen is. Draai het deeg dan weer een kwart slag. Rol weer uit tot een lange rechthoek en vouw deze weer in vier delen. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een uur in de koelkast rusten. Na een uur geven we weer twee toeren van in vieren vouwen. Dan weer een uur rust en weer twee toeren van in vieren vouwen. U kunt het deeg nu meteen gebruiken. Als U het echter een nacht in de koelkast laat liggen wordt het alleen maar beter.