Basisrecept pizzadeeg
Super bodem! Recept van mijn vader.
500 gr gezeefde bloem - zout - 25 gr gist - 2 eetlepels olijfolie
Meng in een kom de bloem en een snufje zout en maak in het midden van het bloemmengsel
een kuiltje. Los de gist in 1 dl handwarm water op. Droge gist kunt u verwerken volgens
de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schenk de gistoplossing en
de olie in het kuiltje en meng de ingrediënten goed. Voeg beetje bij beetje nog
± 1 dl handwarm water toe en kneed het mengsel tot een samenhangend deeg. Kneed
het deeg nog ± 10 minuten krachtig door en vorm het tot een bal. Schenk 1 eetlepel
olie in een schone kom en rol de deegbal door de olie. Dek de kom met een vochtige
doek of met plasticfolie af en laat het gistdeeg ± 1 uur op een warme plaats rijzen
tot het volume is verdubbeld. Kneed het deeg nogmaals even door en verwerk het
als pizzabodem volgens het recept. Maak de randen van de pizza iets dikker, zodat
de vulling er tijdens het bakken niet af kan glijden. Bak een platte pizza altijd
in een zeer hete oven van ± 250°C (hèt geheim van een perfecte bodem: krokant
van buiten en zacht van binnen!). Een opgerolde of dubbelgevouwen pizza wordt
vaak op iets lagere temperatuur (220°C) gebakken. U kunt het gerezen gistdeeg
een á twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook. Laat bevroren deeg
altijd langzaam ontdooien en goed op kamertemperatuur komen, voordat u het verder
verwerkt.
Zo lukt pizzadeeg altijd:
Voorzichtig met water. Begin altijd voorzichtig met het toevoegen van water, niet
elke soort bloem neemt dezelfde hoeveelheid vocht op. Mocht het deeg toch te vochtig
worden, voeg dan wat extra bloem toe. Soepel kneden Pizzadeeg kneden doet u zo:
duw het deeg met de handpalm van voren naar achteren, zodat het wordt uitgerekt.
Draai het deeg een kwartslag, vouw het dubbel en duw het opnieuw van voren naar
achteren. Kneed het deeg op deze manier ± 10 minuten stevig door, tot het soepel
en elastisch is. Deeg uitrollen. Een dikte
van 5-10 mm is ideaal. De lekkerste pizza wordt gebakken in een
met hout gestookte oven, op een stenen ondergrond.