Wijnazijn

Je kunt zelf heel makkelijk een heerlijke wijnazijn maken met restjes wijn die je over hebt.


beetje azijn - restjes wijn - kruik of geblindeerde fles


Al in het Oude Testament komt azijn voor. Toen wist men al dat de resten van wijn na een tijdje zuur werden. Hoe kun je nu het beste zelf wijnazijn maken?

Doe hiervoor een klein laagje azijn in een kruik of een donkere fles. Belangrijkst is dat er geen direct zonlicht bijkomt. Giet hier je restje(s) wijn bij. Sluit dit niet af met een kurk, maar liever met een stukje stof en elastiek zodat er zuurstof bij kan komen. Door de zuurstof gaat de alcohol gisten en krijgt het die zure smaak.

Je kunt zowel witte als rode wijnazijn maken. Witte wijnazijn smaakt lekker in mayonaise en in hollandaise saus. De rode wijnazijn is lekker in dressings voor salades en om braadjus mee af te blussen. Overigens kun je ook van champagne en sherry azijn maken.