Babi pangang van spek

Uit: Boodschappen nr.1 (2004)


IngrediŽnten:
500 g speklapjes met zwoerd - 1 prei - 1 rode paprika - 1 zakje kruidenmix voor bami - 2 lente/bosuitjes - 1 limoen of citroen - 3 eetl. zonnebloemolie - 2 eetl. bruine basterdsuiker - 2 dl tomatenketchup - 4 eetl. ketjap manis - 1 theel. sambal badjak - 400 g mihoen - 2 eetl. wokolie of zonnebloemolie - 50 g gefrituurde uitjes (potje)


Voorbereiding:
Snijd de speklapjes in reepjes van ca. 1 cm breed. Verdeel de prei in ringetjes. Halveer de paprika en snijd deze zonder zaadjes in reepjes. Week de bamikruidenmix volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de lente/bosuitjes in ringetjes. Rasp 1 theelepel van de schoongeboende limoen en pers de vrucht.

Bereiding:
Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan en roerbak hierin de spekreepjes op een hoge stand 5 minuten. Voeg de prei en paprika toe en bak deze 2 minuten mee. Meng de basterdsuiker, tomatenketchup, ketjap manis en sambal badjak erdoor en warm alles 4 minuten goed door. Schep de babi pangang uit de wok en houd deze even warm. Leg de mihoen 2 minuten in kokend water, giet af, spoel er koud water over en laat goed uitlekken. Verhit de wokolie en bak hierin 1 minuut de lente/bosuitjes. Voeg citroenrasp en kruidenmix toe en roerbak samen met de mihoen 2 minuten. Schep voorzichtig om. Sprenkel het limoensap erover. Serveer de mihoen, bestrooid met de gefrituurde uitjes bij de babi pangang.