Course country pate

Een super pate voor een super diner! Niet te al te makkelijk om te maken, maar helemaal TOP!!!!


IngrediŽnten:
350 gram kalfsvlees - 450 gr doorregen vette varkenslappen - 275 gr gerookte bacon - 225 gr varkenslever - 20 jeneverbessen - 20 zwarte peperkorrels - 1/4 tl gemalen foelie - 4 teentjes knoflook - 1 tl verse tijm - 120 ml droge witte wijn - 25 ml brandy - vers laurierblad om te garneren - 1 tl zout - Zelf gebruik ik omiets te verzwaren in een cakevorm. Een baksteen, ingepakt in aluminium folie.


Bereiding:
Het is verstandig om alle vleessoorten apart te verwerken (als laatste de lever, omdat die nogal troep geeft). Beginnen met het vlees in grove stukken te snijden, plaats ze daarna in de keukenmachine en maal totdat je fijne stukjes hebt. Doe daarna elke vleessoort in een gote schaal en mix alles goed doorelkaar. Kneus de jeneverbessen en de peperkorrels met een vijzel en doe deze bij het vlees, samen met het zout knoflook, tijm en foelie. Weer goed mengen om de smaak goed te verdelen. Voeg daarna de wijn en de brandy toe, dek de schaal af met een schone theedoek en plaats de schaal enkele uren op een koele plaats (om de smaken goed in het vlees te laten trekken). Verwarm de oven op 150 graden. Doe het vlees in een terrine en decoreer het met de laurierblaadjes en overgebleven jeneverbessen. Plaats de terrine in een bakblik, half gevuld met warm water, boven in de oven voor ongeveen 1 3/4 uur. Tegen de tijd dat de pate klaar is, is hij flink gekrompen . Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen zonder de omringende sappen af te gieten, als de pate afgekoeld is houden het omringende vet en gelei de pate vochtig. Als de pate is afgekoeld, plaats dan een dubbele strook alminiumfolie bovenop en een paar keukengewichten (bijvoorbeeld die baksteen) om het naar beneden te drukken voor zeker een paar uur.Dit drukken maakt de pate minder kruimelig. Plaats de pate (met de gewichten) voor een nacht in de koelkast. Neem de pate minstens een half uur voor het serveren uit de koelkast serveren op kamertemperatuur) haal de pate dan uit de vorm en verwijder het omringende vet en gelei en snijd hem in plakjes. >NB je kunt rauw, varkens- of rundergehakt gebruiken maar neem geen mager vlees. De aanwezigheid van vet is zeer van belang.