Babi Pangang

Zelf gemaakt, veel lekkerder


1 ui - 2 teentjes knoflook - 3 cm gemberwortel - 1 tl sereh - 10 el ketjab manis - 0,5 el maizena - 750 gr doorregen varkenslappen - 6 el boter - 3 a 4 bosuitjes - 0,5 ltr hot ketchup - 3 el citroensap - 1 el goela djawa of bruine suiker - 1 pot atjar tjampoer - sambal oelek


Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd het vlees in repen. Schil de gemberwortel en hak hem fijn. Roer de ui, knoflook, gemberwortel, sereh, 5 el ketjab en maizena door elkaar. Wentel het vlees erdoor.
Verwarm de oven voor op 175 C. Verhit 5 el boter in een ovenvaste schaal. Leg het vlees met de marinade erin. Braad het vlees in de oven in ca. 30 min. donkerbruin en gaar. (Dek het vlees af met aluminiumfolie als het te donker wordt.)
Maak intussen de bosui schoon en snijd ze fijn. Smelt 1 el boter en fruit hierin de bosui ca. 3 minuten. Roer de ketchup, 5 el ketjab, citroensap en goela djawa erdoor. Breng het sausje met 2 el marinade en wat sambal op smaak. Laat de atjar tjampoer uitlekken.
Spreid de atjar uit op een schaal en leg het vlees erop. Geef de saus er apart bij. Lekker met rijst, taugésalade of komkommer.