Zuurkoolpot met Rundvlees

Lekkere pot voor de koude winteravond.


750 gr magere runderlappen - 150 gr paddestoelen - 6 kleine uien - 3 winterwortels - 800 gr zuurkool - 75 gr boter - 1/4 ltr rode wijn - evt 4 el madera - 750 gr krielaardappelen - 4 laurierblaadjes - 8 jeneverbessen - 2 dl creme fraiche - 200 gr ontbijtspek in plakjes


Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd het vlees in dobbelstenen. Maak de groenten schoon, snijd de uien in 6 partjes en de wortel en paddestoelen in plakjes. Laat de zuurkool uitlekken. Verhit de boter in een braadpan en bak de stukjes vlees rondom bruin. Roer de ui en de wortel erdoor en bak ze ca. 5 min mee. Voeg naar smaak zout en peper toe en schenk, langs de rand van de pan, de wijn en evt de madera erbij. Breng het geheel aan de kook en roer de aanbaksels los. Voeg de aardappelen, paddestoelen, laurierblaadjes en jeneverbessen toe en laat het nog ca. 5 min inkoken. Schep het vleesmengsel in de ovenschaal en verdeel de zuurkool erover. Verdeel de creme fraish hierover. Dek het geheel af met ontbijtspek. (Het is beter 1 plakje dubbelgevouwen neer te leggen dan te overlappen.) Zet het geheel met deksel op een rooster onderin de oven en laat het garen in ca. 2 uur; verwijder 20 min voor het einde de deksel, zodat het vocht kan verdampen en de spek krokant wordt.