Kipstengels met sherry-gembersaus

Kipstengels zijn fijn gekruide repen kippenvlees die, nadat ze zijn gepaneerd, in hete olie krokant worden gebakken. Er hoort een gembersaus bij die niet alleen met gembersiroop maar ook met sherry wordt samengesteld. Een lepeltje sambal oelek verleent er een opvallende pittigheid aan. (4p)


IngrediŽnten:
500 gram borstfilets van kip - 2 eetl. zoete sojasaus (ketjap manis) - 1 eetl. limoen- of citroensap - zout - witte peper uit de molen - 1 flinke mespunt milde kerriepoeder - 1 1/2 eetl. bloem gezeefd - 2 eiwitten, losgeroerd - ca. 75 gram droog broodkruim of paneermeel -(zonnebloem)olie voor het frituren.
Voor de saus: 1 potje (ca. 4.25 dl) gevogeltefond - 1 1/2 dl droge sherry - 1 dl. gembersiroop uit potje - 1 theel. sambal oelek - 4 gemberbolletjes, ragfijn gehakt - 1 1/2 eetl. fijngesneden (Chinese) bieslook - maizena.


Voorbereiding:
Maak de borstfilets droog met keukenpapier. Snijd ze in lange smalle repen (ca. 8 x 1 cm.). Leg het kippenvlees in een kom. Vermeng sojasaus met limoen- of citroensap. Schenk het mengsel over het kippenvlees en schep alles enkele malen om. Laat het kippenvlees 20 - 30 minuten marineren.

Bereiding:
Maak de repen daarna opnieuw droog met keukenpapier. Schep in een grote plastic zak wat zout, peper, kerriepoeder en bloem. Schud alles goed door elkaar. Leg het kippenvlees in de zak en blijf zolang schudden tot het kippenvlees aan alle kanten bedekt is met een dun gekruid bloemlaagje. Haal de repen daarna een voor een door het eiwit en wentel ze door broodkruim of paneermeel. Druk broodkruim of paneermeel vrij stevig op het kippenvlees. Laat de gepaneerde repen kippenvlees tenminste 15 minuten rusten. Verhit intussen de olie tot ca. 175 graden. Bak de repen kippenvlees er in ca. 5 - 7 minuten aan alle kanten goudbruin en knapperig. Laat de kipstengels hierna even op keukenpapier uitlekken. Houd ze daarna warm. Maak de saus door gevogeltefond en sherry aan de kook te brengen. Laat alles zolang zachtjes koken tot door het indampen niet veel meer dan 4 deciliter is overgebleven. Voeg gembersiroop en sambal oelek toe. Laat alles nogmaals zolang zachtjes koken tot door het indampen niet veel meer dan 4 deciliter is overgebleven. Voeg wat zout en peper aan de saus toe. Maak de saus evtueel wat dikker met maizene met koud water.
Presentatie: schep op elk voorverwarmd bord 2 - 3 eetlepels saus en laat het over de gehele spiegel van het bord uitvloeien. Leg de kipstengels er in het midden als een bergje in. Bestrooi de stengels eerst met gehakte gember en daarna met bieslook. Geef de rest van de saus er apart in een sauskom bij. Dien er droog gekookte rijst bij op.