Mosselen in een pittige worst tomatensaus

Ook lekker als tapas


IngrediŽnten:
2 grote uien - 200g dik gesneden salami - 100 g rauwe ham - 6 tomaten - 1 klein blikje tomatenpuree - 6 el olie - 4 teentjes knoflook - 4 tl paprikapoeder - mespuntje cayennepeper - 4 el fijngehakte peterselie - 3 dl droge witte wijn - 1 laurierblad - vers gemalen peper - 1 bak (2 kg) mosselen


Bereiding:
De ui schoonmaken en grof snipperen. De worst en de ham in stukjes snijden. De tomaten ontvellen en in stukjes snijden. In een grote pan de olie verhitten. Hierin de ui zacht, maar niet bruin bakken. De knoflook pellen en erboven uitpersen. De worst, de ham, de tomaten, het paprikapoeder, de cayennepeper, de peterselie, de wijn, het laurierblad en wat peper bij de uien voegen. Het mengsel al roerend aan de kook brengen en zonder deksel zachtjes laten koken tot bijna alle vocht verdampt is. De mosselen stnk voor stuk onder koud stromend water schoonmaken, kapotte exemplaren verwijderen. De schoonge-maakte mosselen over het worst-tomatenmengsel verdelen. Met een deksel op de pan op hoog vuur aan de kook brengen en de mosselen in ca. 8 minuten gaar koken. Tijdens het koken de pan af en toe schudden. De mosselen zijn gaar als ze open zijn. De mosselen met de saus in een voorverwarmde schaal scheppen en op tafel zetten. Serveer stokbrood bij dit gerecht.