Preitaart

voor 4p


IngrediŽnten:
200 gr. bloem - mespuntje zout - 100 gr. boter - bloem om te bestuiven - boter om in te vetten
- noodvulling (zie voorbereiding) - 1 kilo prei - 3 eieren - 150 ml koffieroom - peper - 150 gr. geraspte kaas (b.v. belegen goudse) - 150 gr. salami of andere knoflookworst


Voorbereiding:
Piedeeg:Meng alle ingredienten tot de noodvulling door elkaar. Rol het korrelig deeg luchtig en onder voortdurend keren uit tot een lap van 1/2 cm dik. Laat het deeg tenminste een half uur rusten in de koelkast en rol het deeg dan uit tot de gewenste vorm.Dit deeg wordt nog luchtiger als u de helft van de bloem vervangt door zelfrijzend bakmeel. Het maken van een noodvulling: leg een laagje folie op het deeg en stort hierop een laag overjarige peulvruchten(die u meerdere keren kunt gebruiken)of schone kiezelsteentjes. Wilt u dat de bodem een bruin korstje heeft, haal dan de laatste 5 minuten noodvulling en bodem weg.

Bereiding:
Maak een piedeeg en rol dat uit tot een ronde lap. Bekleed daarmee een lage, ronde vorm van 26 cm doorsnee. Leg de noodvulling erin en schuif de vorm in een voorverwarmde oven van 180 gr. Bak het deeg in 20 minuten. Maak de prei schoon en snijd deze in ringen van 1 cm dik. Was de prei zoorgvuldig en kook deze in 10 minuten. Stort de prei in een vergiet en laat deze uitlekken en koud worden. Druk nu nog zoveel mogelijk vocht uit de prei. Klop de eieren los met de room en voeg wat peper toe. Haal de noodvulling uit de vorm en leg de helft van de salami in de vorm. Schep daarop de helft van de prei , de helft van de kaas en giet er de helft van het eiermengsel op. Leg daarop de rest van de salami, prei, kaas en het eiermengsel. Schuif de taart terug in de oven en bak deze nog 20-25 minuten.