Thais geroosterd varkensvlees

Traditioneel wordt dit gerecht op houtskoolbranders langs de weg bereid, maar in de oven wordt het net zo lekker.(4p)


IngrediŽnten:
4 teentjes knoflook, geperst - 1,4 dl lichte sojasaus - 60 g ruwe bruine suiker - 1 el geraspte verse gemberwortel - 1 el gehakte verse korianderstengels en -wortel - 4 puntjes steranijs of 1 tl gemalen anijs - rode levensmiddelenkleurstof (naar keuze) - 2 varkenshaasjes - 2 el olie - 2 sjalotjes, gesnipperd - 120 g gebrande pinda's, gemalen - 1,4 dl kippebouillon - 1 tl maizena, gemengd met wat water.
Garnering: citroenblaadjes en steranijs


Bereiding:
1. Meng voor de marinade het knoflook met sojasaus, suiker, gember, koriander, anijs en enkele druppels levensmiddelenkleurstof.

2. Het vlees in een ondiepe schaal leggen en begieten met de marinade. Zorg dat het aan alle kanten bedekt is. Laat minstens 1 uur marineren; een keer omdraaien.

3. Het vlees uit de marinade halen en op een rooster in een braadslee leggen. De oven voorverwarmen op 190įC en het vleess 20 minuten in de oven roosteren. Tijdens het roosteren een of twee keer met de marinade bestrijken. Met een vleespen controleren of het gaar is: het vleessap moet helder zijn.

4. Kort voor het vlees gaar is de olie in een wok verhitten en de sjalotjes fruiten tot ze bruin beginnen te worden. De gemalen pinda's, de marinade en de bouillon toevoegen. Het geheel zachtjes laten koken, het maizenamengsel erdoor roeren en de saus laten binden.

5. Hct vlees in schijven snijden en de saus erover gieten. Garneren met citroenblaadjes en steranijs.

SERVEERTIP: serveren met Thaise gestoomde rijst.