Baklava

Zoet grieks nagerecht


IngrediŽnten:
6 plakjes roomboter bladerdeeg - 5 zakjes gepelde walnoten van 45 gram per zakje - 4 zakjes garneer amandelen van 45 gram per zakje - 100 gram boter of margarine - l citroen - 300 gram vloeibare honing - l zakje vanille-suiker - l eetlepel bloem om te bestuiven


Voorbereiding:
Oven voor verwarmen op 220 graden. Bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en ongeveer 10 min. laten ontdooien. Helft van walnoten fijnhakken. rest van walnoten en amandelen in keukenmachine fijnmalen. Fijngehakte walnoten toevoegen en erdoor roeren. In pan boter smelten ( niet bruin laten worden ). Cake-vorm royaal bestrijken met l eetlepel gesmolten boter. Aanrecht bestuiven met bloem. l plakje bladerdeeg uitrollen tot een lange dunne lap ter grootte van de vorm. In de vorm leggen en bestrijken met l eetlepel gesmolten boter. Tweede plakje bladerdeeg op dezelfde manier uitrollen en op eerste plakje bladerdeeg leggen. Bestrijken met l eetlepel boter. Een vierde deel van noten erover verdelen. Weer een plakje bladerdeeg uitrollen en erop leggen. Bestrijken met l eetlepel gesmolten boter. Nog drie keer een vierde van noten erover verdelen en drie keer een plak uitgerold bladerdeeg erop leggen. Rest van de gesmolten boter erover schenken.

Bereiding:
Cake-vorm l richel onder midden in oven schuiven. Baklava in ongeveer 45 min. goudbruin en gaar bakken. Citroen uitpersen en vanille-suiker zachtjes verwarmen tot honing dun vloeibaar is. Uit de oven halen en de honing over baklava schenken. Baklava laten afkoelen en ong. 4 uur laten staan.