Traditional Christmas Cake

Maak deze cake minstens 4 tot 8 weken voor de kerst. De cake moet elke week met wat drank worden besprenkeld. In de loop van de weken wordt de cake steeds rijker van smaak.

 


IngrediŽnten:
300 gram krenten - 200 gram rozijnen - 200 gram sultanas - 75 gram sukade, kleingesneden - 100 gram bigarreaux - 1 citroen - 50 gram blanke amandelen - 1 dl cognac of vieux (naar wens) - 1 theelepel koekkruiden - 1 theelepel kaneel - mespunt nootmuskaat - zout - 300 gram bloem - 225 gram boter - 225 gram bruine basterdsuiker - 4 eieren, losgeklopt


Bereiding:
Vet een hoge ronde cakevorm in met boter en bekleed bodem en wanden met bakpapier. Meng krenten, rozijnen, sultanas, sukade en Franse vruchtjes. Rasp hierboven de citroen af en pers de citroen uit. Hak de amandelen en voeg deze, (tezamen met de cognac of vieux), met twee eetlepels door de zuidvruchten. Zeef bloem en specerijen. Verwarm de oven voor op 1500 Celsius (gasstand: bijna op 2). Klop boter en suiker ongeveer 10 minuten met een mixer. Voeg dan een voor een de eieren toe, afgewisseld met telkens enkele lepels van het bloemmengsel. Meng de vruchten hierdoor. Schep het beslag in de gereedstaande vorm en strijk het oppervlak glad. Bak de cake een uur en drie kwartier tot twee uur. Steek een breinaald (of satistokje) in de cake na een uur en drie kwartier. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar, anders nog even laten bakken. Dreigt de cake te donker te worden aan de bovenkant dek deze dan af met folie. Laat de cake in de vorm afkoelen. Prik dan met een grote naald gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de resterende cognac of vieux (eventueel). Wikkel de cake in vetvrij papier en dan in folie en bewaar de cake droog tot Kerstmis. In Engeland wordt de cake zo soms wel enkele maanden tot een jaar bewaard. Een paar weken voor de kerst wekelijks met cognac of vieux besprenkelen. Bestrijk de cake eventueel met glazuur of met marsepein of bestrooi de bovenkant simpelweg met poedersuiker.