Pruimenplaattaart

Lekker en goedkoop, vooral in het pruimenseizoen


Ruim 1 kg pruimen (bij voorkeur Reine Victoria) - 1 theel. kaneel - margarine om in te vetten
voor het bodemdeeg: 375 g bloem met 0,5 zakje bakpoeder of 375 g zelfrijzend bakmeel - 275 g suiker - 275 g margarine - 2 kleine eieren - 2 zakjes vanillesuiker
voor het kruimeldeeg: 200 g bloem - 150 g suiker - 150 g margarine - 1 zakje vanillesuiker


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175-180ļC. Halveer de pruimen, haal de pitten eruit en doe ze in een kom. Beboter de bakplaat en bestuif hem met bloem. Maak een bodemdeeg door alle ingrediŽnten door elkaar te kneden. (Zeef de bloem voor een gelijkmatige verdeling van het bakpoeder.) Druk het deeg in een gelijkmatige dikte uit op de bakplaat, maak daarbij regelmatig de handen nat onder de kraan want dat werkt beter. Leg de gehalveerde pruimen (schilkant naar beneden) op het deeg op de bakplaat. Bestrooi de pruimen met een beetje kaneel en strooi er - als ze wat zuur zijn - een beetje suiker over.Maak het kruimeldeeg door alle ingrediŽnten in een beslagkom te mengen. Gebruik hierbij een mixer. Zodra de massa korrelig begint te worden is het deeg klaar. Strooi de kruimelmassa over de pruimen en zet de plaat 35-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Serveer de taart met slagroom.