Spaanse Nogat

30-60 minuten werk, maar dan heb je ook wat.


IngrediŽnten:
200 g blanke amandelen, 100 g hazelnoten, 2 eiwitten, 100 g bakkershoning, 500 g suiker, ouwel


Bereiding:
De amandelen in een droogverhitte koekenpan met deksel, onder goed omschudden, kort roosteren (ze mogen niet echt kleuren) en op een schotel laten afkoelen. Dit met de hazelnoten herhalen.
De amandelen fijnmalen in een molentje of op de rasp en het maalsel in een vijzel met stamper tot een pasta wrijven en de eiwitten erdoor werken (of amandelpasta uit een pot van de reformwinkel gebruiken).
De hazelnoten ontvliezen en halveren.
De honing en de suiker verwarmen tot het kookt.
De amandelpasta en de hazelnoten erdoor roeren en het mengsel 10 minuten al roerend zacht verwarmen. Een rechthoekige bakvorm, blik of schaaltje van metaal met ouwel bekleden, de massa erop scheppen en uitstrijken tot 2 cm dikte. Afdekken met ouwel en na wat afkoeling verzwaren. Zo tenminste 1 week laten drogen, dan in stukjes snijden.