Vlekkentips

***

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

A


Aardbeien:
Eerst haalt u de resten vruchtvlees weg. De vlek behandelen met een lauwwarm neutraal sopje en daarna eventueel deppen met water en ammonia.

Advocaat:
Zoveel mogelijk advocaat afschrappen met de botte kant van een mes of een stukje stevig karton. Probeer eerst de vlek te verwijderen met een lauw sopje van neutraal wasmiddel. Lukt dat niet en zijn er nog vlekresten, dep die dan met wasbenzine of alcohol.

Aniline:
Vlekken van anilinepotlood dept u met een mengsel van gelijke delen ether en zuivere alcohol. Leg aan de voorkant een flinke laag absorberend papier en dep de vlekken met watten totdat hij verdwenen is. Verschuif de onderlaag steeds en neem ook telkens een schoon plukje watten. Hierna de stof in lauw water uitwassen. Op behang kunt u een poging doen met een stukje vlakgum, evenals op hout. Anilinevlekken op linoleum behandelt u eveneens met gelijke delen ether en alcohol. Na verwijdering van de vlek met water schoonmaken en opnieuw was aanbrengen.

Appelsap:
Appelsap hoort tot de lichtgekleurde vruchtensappen en die verradelijker omdat ze niet opvallen. Morsen we appelsap of laten we een stukje appel op onze kleding vallen en wassen we de vlek meteen uit met koud water dan is er niets aan de hand. Zijn we er niet gelijk bij, dan ontstaat een bruine vlek die we uit ongekleurde textielstoffen halen met verdund bleekwater, direct na de behandeling wel goed uitspoelen. Op wol, zijde en gekleurde stoffen is bleekwater onbruikbaar. Probeer in dat geval de vlek weg te halen met wat vers citroensap. Na deze behandeling ook gelijk uitspoelen en wassen. In beide gevallen is de behandeling niet geheel zonder risico.

Asfalt:
Deze vlekken kunnen heel gemakkelijk worden weggehaald zolang ze nog vers en niet hard zijn. Asfaltvlekken behandeld u met wasbenzine. Bij textielstoffen zorgt u voor een absorberende onderlaag en met een propje watten in de wasbenzine gedrenkt haalt u de vlek weg. Wasbenzine veroorzaakt meestal een kring als te nat wordt gewerkt en die behandeld u dan eveneens later met wasbenzine. Hard geworden asfaltvlekken legt u te weken in een diep bord met wasbenzine. Vlekken op parket of linoleum veegt u makkelijk weg met een doek met wasbenzine. De schrale plek die dan in het materiaal achterblijft behandeld u met parket- of linoleumwas.

B

Balpen:
Balpenstepen of vlekken kunnen we haast van alle gladde niet poreuze oppervlakten verwijderen met een gewoon sopje. Parket behandelen we met spiritus. Omdat spiritus niet alleen de balpenstreep maar ook de was weghaalt, moeten we de behandelde plek met was behandelen, goed in de was zetten, die in laten trekken en opnieuw uitpoetsen. Voor het weghalen van balpenstrepen op linoleum maakt u gebruik van sterk verdund bleekwater.

Beits:
Beitsvlekken lijken erger dan ze zijn. Uit bijna alle stoffen is een bietsvlek te verwijderen met water en ammonia. Beitsvlekken in uw tapijt behandelt u met wat tetra, en op niet gekleurde stoffen wil deppen met waterstofperoxide 3% nog wel eens helpen.

Bier:
Als gemorst bier meteen wordt opgenomen, ontstaat er zelden een vlek. Biervlekken haalt u weg met lauw water en zijn het vlekken van donker bier dan legt u de vlek een poosje in het water te weken. De donkere kleur wordt veroorzaakt door de aanwezige suiker en suiker lost weer op in water. Biervlekken op behang kunt u voorzichtig wrijven met kruimels van oud wittebrood. De biervlek zal dan meestal volkomen verdwijnen.

Bietensap:
De stof uitwassen in een handwarm neutraal sopje. Meestal is dat afdoende. Helpt dat niet, probeer de vlek dan weg te halen met water en ammonia en als het nodig blijkt kunt u de vlek daarna nog opbleken met waterstofperoxide 3%.

Bloed:
Als we bloedvlekken moeten weghalen is het begin en einde van iedere behandeling koud water. U zult zien dat met koud water haast alle vlekken verdwijnen. Zelfs oude bloedvlekken, geweest in water, lossen op. Hoewel heet water in het algemeen beter reinigt dan koud water, mag u voor het weghalen van bloedvlekken nooit heet of kokend water gebruiken. Het stollingsproces van het bloed zou daardoor bevorderd worden en de vlek wordt daardoor keihard. Steen en schoonmetselwerk behandelt u met water en azijn. Wasbare kleding laat u weken in koud sodawater. Geeft de waterbehandeling toch niet het beoogde resultaat dan kunt u proberen de vlek weg te halen met waterstofperoxide 3% en als dat zelfs niet helpt behandelt u de vlek met oxaalzuur 10%. In alle gevallen goed naspoelen en drogen.

Boter:
Overtollig halen we zo veel mogelijk weg met grauw papier of door afschrappen met een mes. Haast alle gladde opvervlakken kunnen we afnemen met een warm sopje van een neutraal afwasmiddel. Vetvlekken in ruwe steen haalt u weg met water en azijn. Wasbare textielstoffen behandelt u met wasbenzine, uw tapijt of canvasbekleding met trichloorethyleen.

Brandplekken:
Brandplekken in vinyl vloerbedekking zijn goed te verwijderen met een watje en wat aceton.

C

Campari:
Camparivlekken wast u gemakkelijk weg met een warm, neutraal sopje. Als de vlek erg oud of hardnekkig is, behandeld u hem voorzichtig te wrijven met een watje gedrenkt in gedenatureerde alcohol. In alle gevallen hierna de wasbehandeling geven die voor de betreffende stof is voorgeschreven.

Carbolineum:
Carbolineumvlekken wrijft u in alle gevallen af met petroleum. Daarna de weefsels die gekookt mogen worden, uitkoken in een neutraal sopje, andere weefsels die geen hoge temperaturen kunnen verdragen (kunstroofvezels, zijde, wol), naspoelen in een lauw sopje.

Celluloselak:
Vlekken van celluloselak of celluloselijm kunnen direct worden aangepakt met aceton en ze zijn in een wip verdwenen. Dit geld haast voor alle stoffen, maar helaas zijn er weer uitzonderingen waarvoor we erg op onze hoede moeten zijn! Die uitzondering wordt gevormd door zgn. acetaatstoffen, gemaakt van een kunstvezel die absoluut geen aceton kan verdragen. Er zou een gat in de stof kunnen ontstaan.

Cement:
In het algemeen laten cementvlekken zich met water en zeep verwijderen. Als het daarmee niet lukt, gaat het zeker met blanke azijn (ongeveer 10%). U moet dan echter controleren of de te behandelen stof azijn kan verdragen.

Chloor:
Vlekken die met chloor zijn ontstaan halen we gemakkelijk weg met koud of lauw water.

Chocolade of cacao:
Chocolade of cacaovlekken zijn bewerkelijk en er zijn verschillende recepten om ze aan te pakken. Welk recept u ook kiest: begin de behandeling met het eerstgenoemde middel en als dat niet voldoet met het middel wat daarna is genoemd. Ongekleurd linnen of katoen: afwrijven met trichloorethyleen of wasbenzine, uitkoken in neutraal sop, behandelen met verdund bleekwater. Gekleurd linnen of katoen: afwrijven met trichloorethyleen of wasbenzine, spoelen in handwarm sop. Synthetische vezels: afwrijven met borax, afwrijven met glycerine, behandelen met tetra of wasbenzine. Wol en zijde: afwrijven met trichloorethyleen of wasbenzine, spoelen in handwarm sop. Chocolade of cacaovlekken op andere dan textielstoffen: afnemen met warm sop, afwrijven met natriumperboraat 5% en als dat ook niet helpt behandelen met terpentine.

Chocolademelk:
Het vet van de melk, de caseïne, zorgt ervoor dat de vlek hard wordt. Caseïne wordt afgebroken door borax. Als u zo´n vlek hebt, week en kneed hem dan eerst in een boraxoplossing voor u hem verder behandelt.

Citroen:
Vlekken van citroensap of citroenzuur haalt u simpel weg met lauw water, van houtwerk met een sopje en van tapijt met een sopje van groene zeep. Houtwerk dat gelakt is of in de was staat en door de waterbehandeling dof wordt, goed in de was zetten, was laten intrekken, overtollig was wegnemen met keukenpapier en de plek goed nawrijven.

Cola:
Colavlekken verdwijnen meestal met een warm sopje. Als dat niet helpt, besprenkel dan de vlek met een paar druppels citroensap, waarna u de stof uitspoelt.

D

Dagcrème:
De droge dagcrème bestaat uit poeders op basis van verzeepte ingrediënten. Met handwarm water zijn ze te verwijderen. Vette dagcrèmes geven vetvlekken die u als vetvlekken moet behandelen.

Drop:
Dropvlekken zijn moeilijk te verwijderen. Op gladde materialen is warm sop meestal wel afdoende. In andere materialen (textielstoffen) moeten we eerst de vaste dropdelen verwijderen. Als zoveel mogelijk drop is weggehaald proberen we eerst of de overgebleven vlek met warm sop is te verwijderen. Lukt dat niet, of niet helemaal, dan behandelen we de vlek met natriumperboraat (5%) en als zelfs die behandeling geen bevredigend resultaat oplevert behandelen we de vlek met gelijke delen ammonia (5%) en waterstofperoxide (3%). Daarna goed spoelen.

Drukinkt:
Wasbenzine is het aangewezen bestrijdingsmiddel voor drukinktvlekken op linnen, katoen, vingers, wol of zijde. Ontstane kringen behandelt u na met wasbenzine, daarna geeft u de stof een wasbeurt.

E

Ei:
Vlekken die zijn veroorzaakt door eiwit kunt u direct afnemen met koud water als ze vers zijn. Zijn ze verhard, dan weekt u ze in koud water en wast ze daarna weg. Gebruik voor vlekken van eiwit nooit heet of kokend water! Vlekken van eigeel wast u in het algemeen weg met een lauw sop van een neutraal wasmiddel.

F

Helaas, er zijn nog geen vlekkentips van deze letter

G

Gras:
Hoe eerder u er bij bent, hoe beter! Dat geld natuurlijk voor alle vlekken, maar voor grasvlekken wel heel bijzonder. Geef de grasvlek geen kans zich vast te zetten! Er zij twee goede behandelingen van de grasvlek, waarmee we weinig risico lopen. Maak het volgend recept: 1 deel ammonia, 2 delen zuiver alcohol en 3 delen warm water. Het is belangrijk dat het mengsel warm is, anders werkt het niet. Bij sterke afkoeling het mengsel weer opwarmen. Met dit mengsel en proppen schone watten pakken we de grasvlek aan. Als de vlek nog nieuw is, krijgen we hem misschien in een warm sop wel weg. Als dat geen resultaat geeft, behandelen we de vlek met alcohol en als dat zelfs niet helpt rest ons een behandeling met ammonia (ca. 5%).

H

Hars:
Harsvlekken op niet poreuze vlakken of metalen haalt u weg met een sopje. Voor het weghalen van harsvlekken op textielstoffen kunt u wasbenzine gebruiken, spiritus, eau de cologne en, hoewel drankmisbruik, ook jenever. Dezelfde schoonmaakmiddelen gebruikt u voor het schoonmaken van uw huid. Vezels van kunstof moet u met wasbenzine behandelen. Als u dus niet weet of het weefsel waarop de harsvlek zit uit kunstvezels bestaat, kies dan de veiligste weg en gebruik wasbenzine. Harsstof dat zich op strijkinstrumenten vastzet en zeer hardnekkig is, verwijdert u met wasbenzine. Daarna het instrument goed drogen en behandelen volgens de onderhoudsvoorschriften.

Honing:
Het zoetste en het kleverigste wat we in onze provisiekast aantreffen is honing en veel mensen zijn dan ook extra bevreesd om met honing te morsen. Die vrees is volstrekt ongegrond omdat honingvlekken wel de allereenvoudigste zijn. Lauw water lost iedere honingvlek op.

Houtskool:
Niet zulke handige stokers veroorzaken bij het barbecuen nogal eens houtskoolvlekken. Ze zijn vlugger gemaakt dan verwijderd. We proberen ze eerst weg te halen door in lauw sop te wassen. Lukt dat niet zo best, dan behandelen we de houtskoolvlek met natriumperboraat (5%) en als de houtskoolvlek dan nog niet is verdwenen roepen we een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%) te hulp. Een oude schort over de kleding aandoen voorkomt mogelijk ergernis.

I

Inktlint:
Als u een nieuw lint op de schrijfmachine moet zetten, is dat een vervelend karweitje. Schone vingers houdt u er nooit bij en één ongelukkige beweging geeft ook nog vlekken op uw kleding. Dit soort vlekken haalt u razend snel weg met trichloorethyleen of met tetra.

J

Jam:
Vlekken van jam verwijdert u in het algemeen met schoon warm water. Er bevinden zich twee vlekwakers in jam. De suiker en die is in water oplosbaar en dan de kleurstof van rode vruchtsappen. Bij de behandeling van "rode bessen en sappen" vindt u wat u doen moet.

Jodium:
Haast nergens is men zo bang voor als vlekken van jodiumtinctuur. Die angst is ten onrechte, want er zijn veel methoden om jodiumvlekken te verwijderen. Hier een aantal manieren die u, afhankelijk van het te behandelen materiaal, kunt toepassen. Vlekken van jodiumtinctuur kunt u behandelen met ammonia (5%). U kunt ze ook verwijderen met fotografisch fixeernatron. In dat geval doet u een eetlepel fixeernatron in een grote kop water, doopt de vlek daarin en hij is verdwenen. Jodium vlekken zijn ook te verwijderen met ossengalzeep. Op tapijt gebruikt u verdunde ammonia en op rubber wasbenzine. Voor het weghalen van jodiumvlekken uit textiel en synthetische stoffen spoelt u eerst in lauw water en vervolgens behandelt u de vlek met spiritus. Is de vlek nog niet weg, dan met ammonia en tenslotte met fixeernatron. Vlekken van echte bruine jodium haalt u ook weg met 1 deel ammonia en 3 delen water.

Jus:
In het algemaan kan men zeggen dat we eerst het vet uit de jus moeten verwijderen. Dat doen we met wasbenzine of tetra. De velk die dan nog resteert, halen we weg met een oplossing warm water een een scheut ammonia.

K

Kaarsvet:

Vlekken van kaarsvet zijn helemaal niet zo moeilijk als veel mensen denken. We beginnen met onze vingers of met de botte kant van een mes zoveel mogelijk kaarsvet weg te halen. De vlek die overblijft bedekken we met grauw of ander absorberend papier en daarover strijken we met een warm (niet te heet) strijkijzer. In 99 van de 100 gevallen zal het absorberend papier de hele vlek hebben weggenomen. Mochten er na deze ouderwetse behandeling toch nog restvlekken overblijven, dan haalt u die gemakkelijk weg met trichloorethyleen of wasbenzine op een prop schone watten.

Kalk:
Losse poedervormige kalk zijgen we op met de stofzuiger. Kalkvlekken behandelen we met een van de minst agressieve zuren (azijn). Kalkvlekken in katoenen of linnen ongekleurde stoffen behandelen we achtervolgend met azijn en zuivere alcohol. Daarna koken we de stof in een neutraal sopje. Kalkvlekken in niet-kookechte stoffen zoals gekleurd katoen en linnen, synthetische vezels, wol en zijde, behandelen we met azijn of azijnzuur, waarna we de stof in een handwarm sopje wassen.

Kauwgom (ingetrapt):
Uitgekauwde kauwgomstukjes vinden we aan de onderkant van tafels, bureaus en stoelen, in borden, asbakken en dergelijke. Als het zich daartoe zou beperken, zou het allemaal niet zo erg zijn, maar de jeugd springt met dit snoepgoed zo royaal om dat we de uitgekauwde resten in meubelbekleding aantreffen en ook getrapt in tapijten en vaste vloerbedekking. Gelukkig is het verwijderen van kauwgum makkelijker dan het lijkt, als we maar weten hoe. Kauwgom laat zich makkelijk breken en verwijderen uit allen soorten bekleding als het in bevroren toestand verkeert. Restvlekken kunnen met een beetje ether op een doekje worden weggehaald. We moeten dus de kauwgom koelen. Er zijn speciale spuitbussen in de handel, maar we kunnen hetzelfde effect ook met ijsblokjes bereiken.

Kersen:
Behandel kersenvlekken op dezelfde manier als vlekken van aardbeien.

Kleurkrijt:
Kleurkrijtvlekken haalt u van alle gladde materialen af met een vochtige lap. Canvasbekleding en geverfde muren neemt u af met een neutraal sopje. Een vlek van kleurkrijt in eterniet haalt u weg met een paar druppels citroensap en een vlek in textielstoffen met wasbenzine.

Koffie:
Koffievlekken geven zelden een probleem als we en gelijk bij zijn. Van alle gladde oppervlakten halen we de vlek weg met een vochtige doek. Heeft de vlek zich vastgezet, dan kan hij wel eens hardnekkig zijn. Kookechte stoffen (ongekleurd katoen of linnen) koken we uit in neutraal sop. Als daarmee de vlek niet verdwenen is, behandelen we hem met verdund bleekwater (direct daarna heel goed uitspoelen) en als zelfs dat niet helpt, deppen we met trichloorethyleen. Gekleurde stoffen (katoen, linnen, wol, zijde), spoelen we eerst in een lauw sop en als dat geen resultaat oplevert, behandelen we de vlek door voorzichtig in de rondte te wrijven met tetra, trichloorethyleen of wasbenzine. Tere ongekleurde stoffen (wol, zijde), spoelen we in lauw sop, daarna passen we een wolbleekmiddel toe en als dat ook geen soelaas biedt, proberen we de vlek weg te wrijven met tetra of wasbenzine. Kunstvezelstoffen spoelen we in handwarm water. Helpt dat niet, dan wassen we de stof in borax, gebruiken daarna eventueel glycerine en ten slotte trichloorethyleen of wasbenzine.

Koffievlekken op tapijten:
Is de inhoud van een kopje koffie op uw tapijt terechtgekomen dan is het niet zo gemakkelijk om een van de bovengenoemde methoden praktisch toe te passen. Daarvoor zij de omvang en het gewicht van het tapijt een beletsel. In zo´n geval breekt u de bruine kleurstof af door de plek in te wrijven met zuivere glycerine. Direct daarna veegt u de vlek na met water en ammonia. Leg altijd een laag kranten onder het tapijt als dat mogelijk is en probeer zo weinig mogelijk water te gebruiken. Als de vlek weg is, zet dan een stoel over de natte plek, zodat het tapijt ongestoord kan opdrogen.

Koperpoets:
Koperpoetsvlekken haalt u weg met water en azijn.

L

Likeur:
Hoewel er een veelheid aan recepten is om likeurvlekken te verwijderen, moeten we ons steeds realiseren dat ze ontstaan door de aanwezige suiker of door kleurstof. Zowel suikervlekken als kleurstofvlekken lossen op in water. Het kan dus nooit kwaad om eerst te proberen de vlek in water op te lossen, alvorens iets anders te proberen. Lukt het niet met schoon water, probeer het dan met een warm neutraal sopje, met zuivere alcohol en tenslotte met natriumperboraat (5%) en wel in deze volgorde.

Limonade:
Limonadevlekken zijn sneller gemaakt dan verwijderd. We dienen ze uiterst voorzichtig te lijf te gaan. De meeste gladde oppervlakken wissen we met een vochtige lap. Textielstoffen behandelen we eerst met warm sop, als dat niet helpt met alcohol en ten slotte proberen we de limonadevlek met citroensap weg te wrijven. Deze behandeling past u ook toe als er een limonadevlek op het tapijt is gekomen. Zorg er dan voor dat bij de sopbehandeling niet te veel water door het tapijt kan worden opgenomen.

Lippenstift:
Dit zijn vlekken waarover u nooit mag wrijven. Als u dat doet dringen de verfstoffen diep in de vezels en zijn haast niet meer weg te krijgen. Ether is de oplossing voor lippenstiftvlekken. Maak een pluk watten ter grootte van de vlek goed nat met ether en leg dan de watten op de vlek. De watten zullen nu de verfstoffen opnemen. Herhaal de behandeling net zo lang tot er geen kleurstof meer op de watten achterblijven.

Lijm:
Lijmvlekken verdwijnen over het algemeen als u de stof in warm sop wast. Vlekken die door plasticlijm zijn veroorzaakt, haalt u weg met aceton.

M

Machineolie:
Zorg voor een absorberende onderlaag en behandel de vlek met truchloorethyleen, tetra of wasbenzine.

Make-up crème:
Vlekken die door make-up zijn veroorzaakt haalt u direct weg met aceton.

Margarine:
Margarinevlekken kunnen we in de meeste gevallen verwijderen door ze met warm sop te behandelen. Lukt dat niet helemaal, wrijf dan de vlek na met trichloorethyleen.

Mascara:
Mascaravlekken zien er vaak erger uit dan ze zijn. Dep ze met een stivig sopje van zachte zeep.

Mayonaise:
Deze vlekken behandelen we in fasen. Eerst pakken we het vet aan door de vlek af te nemen met tetra, wasbenzine of trichloorethyleen. Daarna laten we de behandelde plek goed drogen. Is de plek droog, dan wassen we hem na met handwarm water en ammonia. Uit tere textielstoffen haalt u met weinig risico mayonaisevlekken weg door de stof eerst uit te spoelen in een lauw sopje. Helpt dat niet, dan behandelt u de vlek met wasbenzine, tetra of trichloorethyleen en als de vlek dan nog niet verdwenen is, gebruikt u ossengalzeep.

Melk:
Verse melkvlekken wrijven we weg met lauw water. Als de vlek echter oud en hard is, moeten we eerst de caseïne (de kaasstof) week maken. Daartoe maken we eerst de vlek nat met water en kneden hem dan in met borax. Borax breekt de kaasstof af. Is de vlek soepel geworden, dan wassen we hem uit met lauw water.

Menie:
Een verse menievlek neemt u weg met een dot watten en petroleum of wasbenzine. Dit lukt niet meer als de menievlek ouder is dan een dag. Dan moeten we een ander middel te baat nemen. Smeer dan voor u naar bed gaat de vlek in met groene zeep. De volgende ochtend haalt u de zeep en de verf weg met de botte kant van een oud mes en wast u de vlek weg in een warm sopje.

Mercurochroom:
Mercurochroom staat wel bekend als de rode, niet-prikkelende jodium. Met jodium heeft mercurochroom niets van doen en de vlek ervan is even moeilijk weg te halen. Een oud recept verteld dat u de vlek moet leggen in een sterke concentratie waterstoperoxide (ca. 10%) en terwijl de vlek in de peroxide ligt, besprenkelen met ammonia. Op gekleurde stoffen kunt u dat echter niet toepassen, want door deze behandeling zou niet alleen de vlek verdwijnen maar ook de kleur van de stof. Mercurovlekken in textielstoffen probeert u eerst weg te halen door in een handwarm water te soppen. Als dat niet helpt gebruikt u tetra of truchloorethyleen om de vlek weg te halen.

Mosterd:
Mosterdvlekken kunnen mee en tegenvallen. Meestal verdwijnen ze als we de stof in een handwarm sop hebben uitgespoeld en de restvlekjes met een beetje azijn hebben gedept. Als dat laatste niet helpt, moeten we zwaarder geschut in stelling brengen en dat bestaat uit een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%).

N

Nachtcrème:
Nachtcrèmes, die een huidvoedende werking hebben, kunnen bogen op een zeer hoog vetgehalte. De vlekken behandelen we als gewone vetvlekken.

Nagellak:
Nagellak is gemeen spul. Het is moeilijk te verwijderen zonder schade achter te laten. Nagellak lost op in aceton, maar we weten dat het gebruik van aceton toch risico´s oplevert. Gedroogde nagellak op gladde vlakken als parket en linoleum kunnen we eigenlijk alleen maar afdoende verwijderen door ze af te krabben. Met een beetje handigheid lukt dat in één handbeweging met een verfkrabber, een schraapstaal of een recht afgesneden stukje glas. De kale plek die overblijft maakt u goed schoon met zo weinig mogelijk water, waarna u de plek dik in de was zet. Na een poosje de overtollige was weghalen en opwrijven.

Nicotine:
Nicotinevlekken haalt u van uw vingers door ze af te schuren met een stukje puimsteen. Om nicotinevlekken uit stof te verwijderen dept u voorzichtig met kaliumpermangaat (3%).

O

Olie:
Olievlekken behandelen we als alle andere vetvlekken. Een olievlek op een bladzijde van een boek behandelen we met ether. Voor we met de behandeling beginnen, leggen we onder de besmeurde bladzijde een stuk glas of een ander materiaal dat voorkomt dat de vlek zich op de volgende bladzijde doorzet. De grauw-papier-strijkmethode is oud, maar zeer effectief. Vlekken van lijnolie haalt u weg met warm sodawater.

Olieverf:
Als we olieverf gebruiken, kunnen we vegen en vlekken op vingers of kleding haast niet voorkomen. Verse vlekken halen we weg met terpetijnolie op petroleum. Oude, ingedroogde vlekken moeten ongeveer 10 uur weken in zachte zeep. Smeer de vlek daarmee in en krab de zeep en verf met een oud mes weg. Daarna wassen in niet te heet sop.

P

Parfum:
Parfumvlekken vragen om een radicale aanpak. Wrijfze voorzichtig met schone watten en alcohol af en als er nog iets over is van de vlek, behandel deze dan met ossengalzeep.

Pindakaas:
Schraap zoveel mogelijk pindakaasresten van de stof weg met de botte kant van een mes en probeer daarna de vlek in warm sop eruit te halen. Lukt dat niet, wrijf dan de vlek luchtig met trichloorethyleen.

Q

Helaas, er zijn nog geen vlekkentips van deze letter

R

Rode vruchten en bessensap:
Vlekken van donker gekleurde vruchten, zoals bosbessen, rode bessen, kersen en vlierbessen zijn erg vervelend. Als we zulke vlekken op ongekleurd goed hebben gemaakt is het niet zo erg. We leggen de vlek in waterstofperoxide (3%) en druppelen miden op de vlek een paar druppel ammonia. De vlek zal dan verdwijnen, wel goed naspoelen. Gekleurde stoffen kunnen we niet zo behandelen, want met het wegwerken van de vlek zouden we ook de kleurstof van de vezel aantasten. Bij gekleurde stoffen besprenkelen we de vlek met vers citroensap en geven de stof direct een wasbehandeling volgens de gegeven wasvoorschriften.

Rode wijn:
Heeft u een ongelukje met rode wijn, gebruik dan meteen lauw of warm water en het vlekkenprobleem is uit de wereld. Geeft u de vlek kans en tijd om aan het weefsel te hechten, dan heeft u er naderhand een heel karwei aan. Als u gasten heeft en er valt een glas rode wijn over uw tafellaken, is het natuurlijk moeilijk op dat moment het tafellaken weg te halen en te bewerken. Overkomt u zo´n ongelukje, leg dan onder de vlek een oude krant en bestrooi de vlek rijkelijk met keukenzout. Het grootste gedeelte van de gemorste wijn zal door het zout worden opgenomen. Als uw gasten zijn vertrokken zult u met de vlek die over is weinig moeite hebben.

Roest:
Roestvlekken komen voor in alle mogelijke materialen en stoffen. De behandeling verschilt in het ene geval hemelsbreed van de andere. Zonder volledigheid te pretenderen, vindt u hieronder de meest voorkomende roestverontreinigingen en de daarbij passende oplossing voor het probleem. Ongekleurd katoen en linnen behandelen met oxzaalzuur of zuringzout, spoelen met lauw water, uitkoken in neutraal sop. Onze voorouders besprenkelden de vlek eerst met zuivere alcohol, daarna met citroensap die ze tien minuten op de vlek lieten rusten en daarna wasten ze de textiel uit. Gekleurde katoenen, linnen, wollen of zijden weefsels behandelen met zuringzout, spoelen in lauw water, nawassen in handwarm sop. Onze voorouders wreven de vlek weg met verwarmd citroensap. Kunstvezels behandelen we met oxzaalzuur of zuringzout, als dat niet helpt met citroensap of citroenzuur en als laatste handeling halen we de stof door lauw sop.

Room:
Roomvlekken behandelt u in het algemeen met wasbenzine en als de behandeling niet afdoende is, wrijft u de vlek voorzichtig af met een prop watten waarop trichloorethyleen is gesprenkeld.

Rubber:
Rubber lost op in wasbenzine en zwavelkoolstof. Een van deze middelen gebruikt u om strepen van rubberzolen van parket of linoleum weg te halen, maar natuurlijk ook de strepen die veroorzaakt werden door de voetjes van een meubel of apparaat. Ook vlekken van bandenplak haalt u weg met wasbenzine of zwavelkoolstof. Rubbervlekken op plantaardige vloerbedekking, metalen en gelakte houtsoorten krijgt u meestal weg met een goed warm sopje.

S

Satésaus:
Eerst zoveel mogelijk wegnemen met absorberend papier of wegkrabben met de botte kant van een mes. Daarna wassen in warm sop. Is de vlek nog niet verdwenen, dan wrijft u hem af met trichloorethyleen.

Schoensmeer:
Schoensmeervlekken vereisen een radicale aanpak. We behandelen de vlek met terpentine en daarna eventueel met ether.

Schroeivlekken:
Schroeivlekken zijn eigenlijk geen echte vlekken in de ware zin. Een schroeivlek betekent dat een deel van de vezel is verbrand. Die schade is nooit meer ongedaan te krijgen. De beschadiging blijft en het enige dat ons rest is te proberen het ongelukje zo goed mogelijk te camoufleren. We spoelen de schroeivlek in lauw water en proberen daarna de stof bij te kleuren door te bleken met verdund bleekwater of waterstofperoxide.

Sinaasappel:
Was vlekken veroorzaakt door sinaasappelsap uit in neutraal, warm sop en behandel de vlek daarna eventueel met blanke azijn. Altijd goed naspoelen met schoon lauw water.

Slagroom:
Een verse slagroomvlek pakt u aan met water en ammonia. Is de vlek oud en al uitgedroogd, dan moet hij eerst worden geweekt door hem te kneden met een oplossing van water en borax. Is de vlek op die manier zacht gemaakt, dan wassen we hem uit in water met ammonia.

Slaolie:
Gladde, niet poreuze voorwerpen wast u in een neutraal sopje. Behang, beton en linoleum neemt u af met wasbenzine. Plantaardige vloerbedekkingen en textielstoffen behandelt u met wasbenzine of trichloorethyleen.

Slasaus:
We proberen het eerst met een warm sopje. Lukt dat niet of niet helemaal, dan zoeken we het bij trichloorethyleen.

Soep:
Soepvlekken halen we direct weg met absorberend papier en een sopbehandeling. Zijn we te laat om de vlekken meteen weg te halen, dan behandelen we ze daarna met wasbenzine.

T

Tandpasta:
Tandpastavlekken lossen op in water, Gebruik, naar gelang de stof kan verdragen, lauw of heet water.

Teer:
Teervlekken haalt u, als ze nog niet hard zijn geworden makkelijk weg van huid of kleding met wasbenzine. Heeft de vlek zich al vastgezet, dan weekt u hem in wasbenzine. Na deze behandeling blijft er meestal een kring achter, die u met wasbenzine weer behandelt. Zorg steeds voor een dikke onderlaag die absorberend is. Na deze wasbenzinebehandeling kunt u de laatste sporen weghalen door de stof volgens voorschrift te wassen. Plantaardige vloerbedekking behandelt u eveneens met wasbenzine en boent u na met heet sop en groene zeep. Linoleum vertoont na behandeling met wasbenzine een kale vlek. Die moet u bijwerken met linoleumwas. Hetzelfde gels voor parket en andere met was of olie behandelde vloeren of voorwerpen. Hebt u teervlekken op uw handen, vingers of andere lichaamsdelen, dan kunt u die met wasbenzine te lijf gaan, maar u kunt die vlekken ook laten weken en behandelen met boter of slaolie. Dat duurt iets langer, maar het is voor uw huid beter dan de verschralende werking van wasbenzine.

Thee:
Iedereen die geregeld thee drinkt en een liefhebber is van een schijfje citroen daarbij, weet niet alleen dat citroen en de thee een verfrissende smaakdemensie geeft, maar ook dat de the lichter van kleur wordt. Citroenzuur helpt direct tegen vlekken die door de kleurstof uit de thee zijn ontstaan. Hebt u thee gemorst, dan meteen een paar druppels vers citroensap op de vlek en naspoelen met lauw water. Oudere vlekken zijn heel wat moeilijker te verwijderen, maar als we de onderstaande receptuur volgen en daarbij vooral de aangegeven volgorde van ingrediënten en behandeling in acht nemen, bereiken we het beste resultaat met de minste risico´s. Ongekleurde kookechte katoenen en linnen weefsels behandelen we met ammonia, daarna met azijnzuur, uitkoken in stevig sop en als dat allemaal niet heeft geholpen, proberen we de vlek heel voorzichtig weg te bleken met verdund bleekwater (10%) en water (90%). Ongekleurde wollen en zijden stoffen behandelen achtereenvolgens met ammonia en daarna met azijn of azijnzuur. Deze stoffen kunnen we niet uitkoken en de laatste vlekresten proberen we te verwijderen door stevig, handwarm sop te gebruiken, in de meeste gevallen lukt dat erg goed. Kunstvezels. Theevlekken in dit soort stoffen verdwijnen meestal al we met warm water spoelen en zeker als we daarna een sopbehandeling toepassen. Kunstvezels zijn erg gevoelig voor temperatuur, gebruik dus anders dan lauw water of sop.

Tomatenketchup:
Hoewel ze er gemeen uitzien, hoeven we er toch niet bang voor te zijn. Als uitwassen in een warm sopje niet afdoende blijkt, behandelen we de ketchupvlek met natriumperboraat (5%).

Tomatensaus:
Tomatensausvlekken nemen we te grazen met warm water en ammonia. Als dat niet gaat gebruiken we gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%) en behandelen we de vlek verder als een "rode wijnvlek".

Tomatensap:
Een neutraal sopje is in de meeste gevallen voldoende.

Transpiratie:
Zweetvlekken zijn haast niet weg te krijgen. Zweet tast niet alleen de kleur aan waarmee het in aanraking komt maar ook de stof zelf. Algemene volgorde van aanpak: handwarm water, ammonia (5%), waterstofperoxide (3%). Ongekleurde kookechte katoenen en linnen stoffen uitkoken in een stevig sop en nabehandelen met verdund bleekwater (10%). Gekleurde katoenen, linnen, wollen, zijden en synthetische stoffen wassen we in zout (5%) en water (95%) en spoelen we na in een handwarm sopje. Als deze behandelingen geen resultaat hebben opgeleverd, is er niets meer aan te doen.

U

Helaas, er zijn nog geen vlekkentips van deze letter

V

Verf:
Verfvlekken komen veelvuldig voor, maar omdat er zo ontzettend veel samenstellingen zijn, is het niet mogelijk voor elke verfvlek afzonderlijk een behandelingsvoorschrift te geven. Daarom een algemeen recept dat in de meeste gevallen een bevredigend resultaat geeft. De verfvlek behandelen we met terpentine. Altijd goed naspoelen in veel lauw water, na iedere behandeling. Verfvlek in baksteen. Als u met schilderen verf morst op baksteen of steenstrips, moet u er snel bij zijn. Smeer de vlek in met een verfafbijtmiddel en laat dat goed intrekken. Na de voorgeschreven tijd, haalt u de vlek weg met een staalborstel. Vervloeken in parket of linoleum. Is de vlek hard geworden, smeer hem dan in met wat olie of boter. Als hij is geweekt, haalt u de vlek weg met verwarmde blanke terpentine. Naspoelen en opnieuw in de was zetten.

Vernis:
Als de vlekken vers zijn, haalt u ze weg met terpentine of een beetje aceton. Oude vernisvlekken moeten eerst worden geweekt door ze dik in te smeren met zachte gele zeep. Hoe ouder de vlek, hoe langer de zeep op de vlek moet blijven zitten, een vlek van een paar weken een uurtje, een vlek van een paar maanden misschien wel een hele dag. Als de vernisvlek op deze manier is ingeweekt, krabt u de zeep en het vernis weg. Daarna wast u de stof uit in een warm sopje. Oude vlekken haalt u uit houten vloerdelen met een kokende sodaoplossing (1 deel soda op 2 delen water). Giet de oplossing over de vlek, laat een paar minuten inwerken en schrob daarna met een harde werkborstel.

Vet:
Vetvlekken zijn de meest voorkomende en u bent er bij het doorlezen van dit vlekkenregister al een heleboel tegengekomen. Afhankelijk van de stof waarin vetvlekken worden aangetroffen kunnen we als middel gebruiken: aceton, alcohol, terpentine, tetra, thinner, trichloorethyleen, ether, zwavelstof, wasbenzine en nog veel meer. De grauw-papier-strijkmethode geeft misschien niet altijd een perfect resultaat, maar aan deze methode is ook bijna geen risico verbonden. Vetvlekken op papier dept u met ether op een prop watten. Moet u een vetvlek weghalen uit een boek, leg dan een stukje glas onder te behandelen pagina. De vlek kan zich dan niet op de volgende pagina vastzetten. Bij alle kunstvezels moet u oppassen met aceton. Gebruik dat liever niet. Gebruik aceton wel voor vetvlekken die uit kunstzijde moeten worden gehaald.

Viltstift:
Viltstiftvlekken behandeld u eerst met zuivere alcohol en als er nog een nabehandeling is, doet u dat met oxaalzuur. Textielstoofen kunt u wassen in een biologisch wasmiddel en meestal zal de vlek dan verdwenen zijn. Op leer, linoleum, gelakt hout en parket kunt u in de meeste gevallen de vlek met een natte doek of met een sopje wegwrijven.

Vliegenvuil:
Vliegenvuil bevat een etsend zuur waardoor vrijwel alle metalen worden aangetast. Haal vliegenvuil zo snel mogelijk eg met een sopje of een vochtige doek. Van glas en porselein halen we vliegevuil weg met een doekje en wat spiritus. Op vergulde schilderijlijsten gebruikt u een wattenstaafje en een beetje trichloorethyleen. Gebruik voor verguldsel nooit spiritus, het verguldsel zou kunne oplossen.

Vogelpoep:
Uitwerpselen van vogels moeten direct worden verwijderd met schoon lauw water. Als u die vlek te lang laat zitten zullen de zuren niet nalaten hun werk te doen. Op haast alle materialen houden we dan een doffe, uitgebleken plek over. U hebt dat vast wel eens meegemaakt als u een poosje geen tijd had om uw auto te wassen. Materialen die een beschermende werking hebben, kunnen dit iets uitstellen.

W

Helaas, er zijn nog geen vlekkentips van deze letter

X

Helaas, er zijn nog geen vlekkentips van deze letter

Y

Helaas, er zijn nog geen vlekkentips van deze letter

Z

Helaas, er zijn nog geen vlekkentips van deze letter