Woordenlijst

***

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

A

ajam - kip
aji-no-moto - surinaamse smaakversterker
alata-ka pepre - kleine, rode en lang te bewaren pepertjes
asin - zout
assem (asem) - zuur vruchtvlees van de tamarinde of tamarinde pasta
atjar - tafelzuur

 

B
babi - varkensvlees
bakabana - surinaamse/javaanse bakbanaan
batjauw - gezouten kabeljouw in droge vorm
boemboe - kruiden en specerijenmengsel
bokking - gerookte haring

 

C
cassave - surinaamse aardappel
chinese poeder - samengesteld uit anijs, venkel, peperkorrels, kaneelschors en gember

 

D
daoen salam - indisch laurierblad
djahé - gemberwortel
djeroek poeroet - citroenblad
djinten - komijn

 

E
essences - smaakstoffen voor stopen en lekkernijen

 

G 
goela djawa - javaanse suiker (te vervangen door bruine basterdsuiker)

 

I  
ikan - vis

 

J  
Joe Njie - muizenoortjes, gedroogde paddenstoelen soort

 

K  
katjang - boon, pinda
kemirie - gepelde noot van de kemirieboom
kentang - aardappel
kentjur - op gember lijkende wortel
ketimoen - komkommer
ketjap benteng asin - zoute Indische sojasaus
ketjap benteng manis - zoete Indische sojasaus
ketoembar - gemalen koriander
klapper - kokosnoot
koenjit - geelwortelpoeder
kurkuma - geelwortelpoeder
kwie kwie - tropische geschubde zoetwatervis

 

L  
laos - gemberachtige wortel
lombok idjoe - groene spaanse peper
lombok mereh - rode spaanse peper

 

M  
madamme jeanette - surinaamse verse peper
manis - zoet

 

O  
orgeade - amandelstroop

 

P  
pisang - banaan

 

S  
sajoer - groenten
salam - laurierblad
santen - kokosmelk
sereh - citroengras
sieuw - ketjab soort
snesie poeirie - chinese poeder
soeoen - bonenvermicelli
sojasaus - ketjab soort

 

T  
telor - ei
trassie - garnalenpasta (kan ook in poedervorm voorkomen)

 

U  
urdi - donkergroene boontjes waar tauge van wordt gemaakt

 

V  
vetsin - chinese smaakversterker

 

Z  
zuurzak - tropische vrucht, groen en met vele stekels